Ga naar de inhoud
Etiquette

Na corona: 'Handen schudden komt weer terug, drie zoenen geven niet'

Dit gaan we waarschijnlijk niet meer doen Beeld © Getty Images

Woensdag worden de coronamaatregelen weer iets versoepeld. Jongeren tot 18 jaar hoeven dan geen 1,5 afstand meer te houden en volwassenen mogen weer met meer mensen bij elkaar komen. Grote kans dat we dan ook weer wat meer vrienden en kennissen gaan zien. Hoe gaan we elkaar dan begroeten?

EditieNL heeft onderzoek laten uitvoeren door DVJ Insights naar ons knuffelgedrag, en wat blijkt: 21 procent van de ondervraagden geeft aan weer gewoon te knuffelen. Meer dan de helft van de respondenten die weer knuffelen doen dat niet alleen met familie maar ook met vrienden. 

Knuffelen?
Lees ook:
Knuffelen? 21 procent doet het gewoon weer

We kunnen nu eenmaal niet zonder knuffelen. "Ik zie het steeds meer mensen doen", zegt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo. En dat verbaast haar niet. "Het is de natuur van de mens, we hebben elkaar nodig. We hebben maandenlang niet mogen knuffelen en dat is heel moeilijk voor de mens."

Omgangsvormen

Natuurlijk moeten we niet iedereen weer spontaan om de nek vliegen. Vooral zakelijk en in het openbaar is knuffelen een no-go. "Ik merk dat veel mensen nog zoekende zijn naar hoe ze mensen gaan begroeten. Wat zijn de zakelijke omgangsvormen en wat zijn de sociale omgangsvormen? We missen nog een echt goed alternatief voor het handen schudden."

De
Lees ook:
De vijf spelregels… van begroeten

In het bedrijfsleven wordt er vaak een namasté gebaar gemaakt (handen tegen elkaar voor de borst) of 'geven' mensen elkaar een elleboog. Toch denkt Van Leggelo dat dat wel weer gaat verdwijnen. "Handen schudden past het best bij onze cultuur. Ik denk dat dat na corona zeker weer terugkomt."

Drie keer zoenen

Toch zullen niet alle oude gewoontes weer terugkeren. Zo denkt Van Leggelo dat we de drie zoenen niet meer terug gaan zien. "We vonden het al een beetje veel, en het is voor Nederlanders nu al heel normaal om het niet te doen. Ik denk dat dat echt niet meer terug gaat komen."

Bekijk hier de video:

02:30