Ga naar de inhoud
Pmd-afval

Plastic afval apart inzamelen? 'Achteraf scheiden is effectiever'

Sommige gemeenten draaien dit dus weer terug Beeld © Getty Images

In menig huishouden staat de keuken vol met verschillende afvalbakken: restafval, gft, plastic en blik, papier en glas. Als het aan het Utrechtse college van burgemeester en wethouders ligt wordt het een bak minder. De gemeente is van plan om het plastic afval achteraf te laten scheiden.

Het zogenaamde pmd-afval mag – wanneer het plan door de gemeenteraad wordt goedgekeurd – vanaf januari weer bij het restaval. Utrecht gaat daarmee de gemeente Amsterdam achterna, waar vanaf volgend jaar het plastic ook weer bij het restafval mag. Want dat zou meer milieuvoordelen opleveren.

Markt
Lees ook:
Markt voor gerecycled plastic volledig ingestort

"Na-scheiden is effectiever", zegt Edward Iemenschot van afvalverwerkingsbedrijf AEB Amsterdam. "Met zeven lasers en computertechnieken halen we het plastic uit de grote berg restafval. We kunnen daarbij ook makkelijk sorteren op verschillende soorten plastic die weer te recyclen zijn."

Bovendien geeft het huishoudens wat meer ruimte. "Mensen met kleine huizen hebben niet de ruimte om allerlei verschillende bakken neer te zetten. Dan krijg je dat het toch vaker bij elkaar wordt weggegooid."

Niet moeilijk 

Toch klinkt het misschien gek om na al die jaren van pmd-scheiding dit weer terug te draaien. Dat vindt ook Rob Buurman van Recycling Netwerk. "Het is niet moeilijk om afval te scheiden, maar daar moet je als gemeente wel creatief in zijn. Je moet rekening houden met kleine woonruimtes en zorgen voor veel containers in de buurt."

Veel
Lees ook:
Veel mondkapjes verkeerd gedumpt: 'Hoort niet bij plastic of oud papier'

Bij na-scheiden haal je volgens Buurman weliswaar meer plastic uit het afval, "maar bij bronscheiding selecteer je al plastic van een betere kwaliteit waardoor het beter te recyclen is."

Minder draagvlak

Daarnaast denkt hij dat het stoppen van het scheiden van pmd-afval ook zorgt voor minder draagvlak voor het scheiden van afval. "Als je het over tien jaar dan weer wil terugdraaien wordt dat extra lastig."

Bekijk hier de video:

01:38