'De dupe'

Alcoholverbod Noorderplantsoen Groningen, studenten boos

25 juni 2020 14:35 Aangepast: 26 juni 2020 10:48
Afgelopen zondag haalden de politie en handhaving het Noorderplantsoen in Groningen leeg. Beeld © ANP

Gezellig met een biertje in het Noorderplantsoen in Groningen hangen zit er binnenkort niet meer in. Als reactie op overlast in het gebied, wil Burgemeester Koen Schuiling vanaf 1 juli een alcoholverbod instellen. En daar zijn de studenten het niet mee eens.

"We vinden het ontzettend jammer. Het is onze achtertuin en ineens is het verboden om daar te drinken", zegt Jan Willem Leeuwma, voorzitter van de Groninger Studentenbond. "Er is een kleine groep die overlast veroorzaakt en daar zijn wij allemaal de dupe van."

Door het mooie weer was het er afgelopen zondag erg druk en veel mensen zouden de noodverordening hebben overtreden. Maar een alcoholverbod lost volgens de studentenbond niks op.

Beelden van afgelopen zondag. Beelden van afgelopen zondag.

"Het is hier inderdaad altijd druk geweest. Maar het blijkt al onmogelijk om de anderhalvemeterregel te handhaven, laat staan een alcoholverbod. Het gaat om heel veel mensen die hier drinken."

Extra gerichte handhaving

Volgens Leeuwma zou de kleine groep, die vooral 's nachts mensen lastigvalt, aangepakt moeten worden. "Zet er een extra handhaver, beveiliger of agent neer en spreek die mensen aan. De mensen die hier overdag met een biertje zitten, willen alleen maar genieten."

Protest met kratjes bier

Inmiddels is er op Facebook opgeroepen om in actie tegen het plan te komen. Op 30 juni, de dag voordat het alcoholverbod ingaat, met z'n allen met een kratje bier in het plantsoen gaan zitten. Inmiddels hebben ruim 3000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn. 

"Wij hebben de actie niet bedacht, maar ik begreep dat het als grap is ontstaan", lacht Leeuwma. Dat loopt aardig uit de hand, we zullen zien waar het toe leidt."

Al bestaand verbod

Volgens een woordvoerder van de burgemeester is het alcoholverbod echter helemaal niet nieuws. "Wij hebben een aantal gebieden aangewezen waar geen alcohol gedronken mag worden. In het Noorderplantsoen is dat al een paar jaar zo."

Er wordt nu dus gekozen om een bestaand verbod te handhaven. "Dat heeft te maken met de overlast die we in toenemende mate zien", aldus de woordvoerder.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore