Hitte

Hete glijbanen, zitjes en tegels: 'Kinderhuid verbrandt snel'

25 juni 2020 14:03 Aangepast: 25 juni 2020 18:18
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Met dit weer is er voor kinderen niets fijner dan buitenspelen. Maar pas op: veel speeltoestellen, tegels, bankjes en andere objecten kunnen bloedheet worden. Zo heet zelfs, dat kinderen er brandwonden door kunnen oplopen.

"In de zomer, op dit soort hete dagen, komen er mensen en zeker ook kinderen binnen met brandwonden. Dat komt door oppervlakten en objecten die veel heter worden dan normaal", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk tegen Editie NL.

Gisteren deelde de Politie Zaanstreek schokkende beelden van een negen maanden oude baby die tweedegraads brandwonden had opgelopen. De reden? Het stilstaande water in de tuinslang, bedoeld voor zijn zwembadje, was in mum van tijd opgewarmd tot 60 graden. Het jongetje kreeg de hete straal over zich heen.

Het Rode Kruis Ziekenhuis waarschuwt voor meer gevaren. "Bouwplaten, op plekken waar gebouwd wordt of in nieuwbouwwijken, zijn bijvoorbeeld ook een groot risico. Deze stalen platen worden zo heet, dat kinderen daar echt niet met blote voeten overheen moeten lopen."

Autostoeltjes en glijbanen

Maar ook de stoep of donkere tegels kunnen heel heet worden. "Hetzelfde geldt voor glijbanen en andere speeltoestellen. En wat dacht je van kinderstoeltjes op de fiets of de metalen delen van autostoeltjes?"

Verslaggever Eise Pulles meet de temperatuur van verschillende voorwerpen. De uitkomst zie je vanavond om 18.15 uur op RTL4. Verslaggever Eise Pulles meet de temperatuur van verschillende voorwerpen. De uitkomst zie je vanavond om 18.15 uur op RTL4.

Je doet er als ouder verstandig aan om altijd eerst zelf even te voelen. En laat ze niet zomaar op blote voetjes rondlopen. "Ze kunnen echt verschroeide voetjes of blaren krijgen.

Minder eelt

Kinderen hebben een veel gevoeligere huid dan volwassenen. "Onder de voeten zit veel minder eelt. Wat voor ons pijn doet, kan voor kinderen al gevaarlijk zijn", waarschuwt het ziekenhuis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore