Hoestsiroop met frisdrank

Mixdrank purple lean maakt opmars onder jongeren: 'Kan het nieuwe lachgas worden'

25 juni 2020 12:37 Aangepast: 25 juni 2020 18:18
Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Pas op met purple lean, waarschuwt de politie Oost-Brabant. Het mixdrankje dat is overgewaaid uit Amerika wordt steeds populairder onder jongeren. Het drankje, bestaande uit hoestrank met frisdrank, lijkt onschuldig maar is het niet.

Purple lean bevat hoestsiroop, bestaande uit de stoffen codeïne en prometazhine. Dat wordt gemixt met frisdrank, meestal sprite. 

Hiphopscene

Het mixdrankje wordt vooral door rappers gedronken in de Amerikaanse hiphopscene, maar is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. Het drinken ervan zorgt voor een euforisch, sloom en prettig gevoel.  Doordat er geen alcohol in zit, lijkt het drankje onschuldig. Maar dat is het niet. In Amerika zijn er al mensen overleden aan een overdosis, waarschuwt politie Waalwijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drugsgebruik in Amsterdam nam af tijdens intelligente lockdown'

De politie ziet een toename in het gebruik van purple lean. "Eerst kwamen we per jaar drie à vier situaties tegen waarin jongeren in contact zijn geweest met lean. Maar in de afgelopen maanden hebben we al zo'n tien meldingen binnenkregen van jongeren die lean gebruiken, erin handelen of er op een andere manier mee in aanraking zijn geweest", vertelt politiewoordvoerder Eric Passchier aan Editie NL. "We zijn bang dat dit het nieuwe lachgas gaat worden."

Gevaar

Jongeren onderschatten volgens hem het gevaar van het drankje. "Rappers in Amerika verheerlijken het. Het wordt aangeprezen als een lekker zoet drankje. Maar er zijn er zeker wel gevaren. Je kan er echt verslaafd aan raken. Door deze valse informatie komen jongeren in de problemen. Ook voor ouders geldt: wees alert en ga het gesprek aan met je kinderen."

Ingrediënten

Jongeren in Nederland kunnen niet zomaar aan hoestdrank met codeïne én prometazhine komen. Promethazine is een relatief onschuldige stof dat alleen op recept verkrijgbaar is. Codeïne is een opiaat dat in veel hoestdranken zit. Het is ook een pijnstiller en wordt vooral gebruikt bij kriebelhoest en bij pijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noah (31) was verslaafd aan drank en drugs

Los van elkaar en in lage doseringen zijn de stoffen niet gevaarlijk, weet Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut. "Het gevaar zit 'm in het mengen van de stoffen. En als je grote hoeveelheden of hoge doseringen gebruikt, krijg je effecten die vergelijkbaar zijn met andere verdovende middelen."

Codeïne

"In hoge doseringen is codeïne vergelijkbaar met heroïne", gaat Ehrlich verder. "Het kan fataal zijn. Het onderdrukt de ademhaling en het heeft een nadelig effect op bepaalde lichaamsfuncties. Als je er veel van gebruikt kan je er een ademhalingsstilstand krijgen."

Purple lean kan door de codeïne bovendien verslavend zijn. "Je kan ontwenningsverschijnselen krijgen als je ermee stopt."

Strafbaar

Daarnaast is het ook strafbaar, vertelt politiewoordvoerder Passchier. "Codeïne is strafbaar in de opiumwet: je wordt er dus voor vervolgd. Als je erin handelt of je komt ermee in aanraking, dan krijg je gewoon een strafblad." Hij raadt ook ouders aan een oogje in het zeil te houden. "Wees alert en ga het gesprek aan met je kinderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore