Ga naar de inhoud
Gevaarlijke situaties

ANWB: 'Meer fietspaden en snelheidslimiet e-bikes nodig'

Beeld © ANP

De ANWB wil dat er meer fietspaden komen in Nederland en dat elektrische fietsen een snelheidslimiet krijgen. Zo moeten drukke fietsroutes veiliger en rustiger worden.

"Het gaat erom dat de snelheden te hoog zijn. Er moet meer communicatie langs het fietspad komen. We trekken nu echt aan de bel", zegt Ad Vonk van de ANWB tegen Editie NL.

Maar handhaving is lastig. Fietsen hebben geen snelheidsmeters of kenteken. "Het is daarom ook meer een oproep tot gedragsverandering." Als het echt nodig is, zou op drukke punten wel gehandhaafd kunnen worden. "Zodra er op bepaalde plekken veel meldingen binnenkomen, kun je politieagenten laten controleren."

Verschillende snelheden

Volgens de ANWB is het gevaarlijk dat er voertuigen met verschillende snelheden op hetzelfde fietspad rijden. Vooral op stukken waar tweerichtingsverkeer is. "Het moet daarom voor alle verkeersdeelnemers duidelijk zijn wat de regels zijn."

Snelheid van auto's omlaag

De Fietsersbond ziet een maximumsnelheid niet zitten. "We vragen ons af of het echt iets oplost en of de snelheid het daadwerkelijke probleem is. Wel zijn we positief over het feit dat de ANWB pleit voor meer fietspaden. De toename van het aantal verkeersdeelnemers is namelijk wel een probleem", zegt Wim Bot van de bond tegen Editie NL.

"Fietspaden zijn vaak te smal, maar wij zetten juist in op het verlagen van de snelheid van auto's. Zo ben je in staat om fietsers en snorfietsers op rijbaan mee te laten rijden en fietsers meer ruimte te geven."

E-bike
Tips:
E-bike kopen? Dit moet je weten over elektrische fietsen

Bekijk de video hier:

01:57