Hou je huis koel

Thomas pakt z'n hele huis in met doeken en aluminiumfolie tegen de hitte

23 juni 2020 16:49 Aangepast: 24 juni 2020 10:33
Alle ramen plakt Thomas af met aluminiumfolie Beeld © Editie NL

De hele week is het bloedheet in Nederland. Wat te doen zonder airco in huis? Thomas Klimeck weet wel raad met de situatie: hij pakt de buitenkant van z'n huis volledig in om te voorkomen dat het binnen te warm wordt.

Aluminiumfolie tegen de ramen, doeken langs het balkon: het huis van Thomas is helemaal hitteproof. "De doeken spuit ik om de zoveel tijd nat met water. Dat verdampt en koelt vervolgens het hele balkon af. Het aluminiumfolie houdt de warmtestraling van de zon tegen", zegt hij tegen Editie NL.

Nat dak

En daar blijft het niet bij. "Als het 's avonds is afgekoeld, spuit ik het dak nat met water. Daardoor koelt het appartement af. Ook zet ik dan alle deuren open en de afzuigkap aan, waardoor er een luchtstroom wordt gecreëerd die warme lucht naar buiten duwt en koele lucht naar binnen trekt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken in bloedhitte? Met deze tips blijf je koel

Gisteravond heeft hij alles opgehangen, na het zien van de weersvoorspelling voor de rest van de week. "Ik wil niet dat het binnen 35 graden wordt. Vorig jaar heb ik hetzelfde gedaan tijdens de hittegolf en het werkte goed. Het was hier een stuk koeler dan bij de buurvrouw." 

Airco

Een airco kopen? Dat vindt hij nergens voor nodig. "Dit is weinig moeite. Alles is snel opgezet. Bovendien voelt het niet goed om een airco aan te schaffen. Mijn methode is veel milieuvriendelijker. Het folie vouw ik na gebruik weer netjes op en gebruik ik volgende keer opnieuw. Wel hebben we een mini-airco voor de slaapkamer van mijn dochter, maar die gebruiken we alleen op de allerwarmste dagen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze gadget verkoelt je drankjes tot 8 keer sneller

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore