Ga naar de inhoud
Hete stal

Meldpunt voor oververhit vee geopend: 'Voor een kip is 22 graden al te veel'

Beeld © ANP

Wakker Dier opent vandaag het Meldpunt Hittestress. Daar kunnen mensen melding maken van dierenleed veroorzaakt door hitte. Volgens de organisatie zal ook deze zomer veel vee last hebben van de hoge temperaturen.

Vorig jaar waren er 39 dagen die zorgden voor hittestress bij dieren. Volgens Wakker Dier zijn er ruim 160.000 dieren bezweken door de hitte in hun stal.

Slachthuizen
Lees ook:
Slachthuizen mogelijk in problemen door hitte: te heet voor veevervoer

Dieren raken snel oververhit. Bij kippen ligt de grens al op 22 graden en koeien en varkens raken oververhit bij 25 graden. Met het nieuwe meldpunt wil Wakker Dier dood door oververhitting voorkomen.

Potdichte stallen

"Het meldpunt is een manier om vaker aan de bel te kunnen trekken en meer inzicht te krijgen in oververhitting", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier tegen Editie NL. "Dan kunnen we het vervolgens in de politiek aankaarten en hopelijk veranderen."

Zo herken je oververhitting bij dieren:

  • Varkens gaan in de eigen poep rollen als er geen water of modder is.
  • Vogels zetten hun vleugels open en openen hun bek. Zij kunnen niet zweten.
  • Koeien zetten hun bek open en gaan zweten.

De stallen zijn volgens de organisatie het grootste probleem. "Die zitten potdicht en worden snel ontzettend heet", aldus Hilhorst. "Maar het gaat ook om dieren in de wei. Daar is vaak geen beschutting of schaduw."

'Ze drinken een stuk meer'

Bij Marleen Oudt, boerin op Herenboerderij Groote Modderkolk in Loenen, lopen alle dieren buiten. "Ze kunnen de hele dag in de schaduw liggen en bewegen met de schaduw mee. De varkens hebben een modderpoel om af te koelen", zegt ze tegen Editie NL.

Ze merkt nu al dat haar dieren het warm beginnen te krijgen. "Ze drinken al een stuk meer en overdag doen ze niet zo veel. Vooral 's avonds lopen ze rond en eten ze. De rest van de dag liggen ze gewoon lekker rustig in de wei."

Bekijk de video hier:

02:06