Tropische temperaturen

Thuiswerken in bloedhitte? Met deze tips blijf je koel

23 juni 2020 11:20 Aangepast: 23 juni 2020 16:05
Beeld © iStock

De zomer is vandaag echt losgebarsten. En de komende dagen wordt het alleen maar warmer, met temperaturen die oplopen tot boven de 30 graden. Waar normaal gesproken de airco's op het kantoor op volle toeren draaien, werken de meeste mensen in deze coronatijd thuis. Hoe houd je het hoofd koel? We geven je zes tips.

Vandaag komt de temperatuur op sommige plekken al boven de 25 graden uit, maar de komende dagen doet de zomer er nog een schepje bovenop en kan het tropisch warm worden. Buiten, maar ook in huis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En, krijgen we een hittegolf? 'Zet de ventilator maar vast klaar'

Hein Daanen, thermofysioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft een aantal handige tips voor alle thuiswerkers.

Tip 1: Zoek een koele plek

Allereerst, en dat klinkt misschien voor de hand liggend, is het belangrijk om een goede werkplek uit te kiezen. "Beneden is het koeler dan op de eerste verdieping. Houd de warmte van de zon zoveel mogelijk buiten. Zonwering buiten werkt het beste, maar je kunt ook de gordijnen dichtdoen."

Tip 2: Sluit ramen en deuren

Zin in frisse lucht? Doe het niet. Je doet er verstandig aan om overdag de ramen en deuren dicht te laten. "Als het 's avonds is afgekoeld, kun je luchten."

Tip 3: Ventileren, ventileren, ventileren

Zorg voor een ventilator. Het apparaat heeft extra verkoeling doordat het het warme laagje van de huid wegblaast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het wordt zeer warm: Nederlanders zoeken online naar verkoeling

"Maar let op, een ventilator werkt alleen als de omgevingstemperatuur koeler is dan de huidtemperatuur. Vorig jaar was het wel 40 graden. Dan warmt een ventilator de huid juist op."

Tip 4: Draag luchtige kleding

Als je geen sollicitatiegesprek of belangrijke call hebt waarvoor je in pak moet zitten, kies dan voor soepele en ruimvallende kleding.

Tip 5: Niet stilzitten 

Volgens Daanen is het ook belangrijk om om de paar uur in beweging te komen en een rondje in de schaduw te lopen. "We hebben de neiging om lui te worden van de hitte, maar hoe fitter je bent, hoe beter je lichaam met warmte kan omgaan."

Tip 6: Drinken

Drinken, drinken en nog eens drinken. "Het liefst water. Hierdoor blijf je zweten en koel je af."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore