Eindelijk weer vakantie

De eerste vlucht naar Faro: 'Alsof we op schoolreisje gaan'

19 juni 2020 13:29 Aangepast: 19 juni 2020 18:32
Roald en zijn vriendin vlogen vanmorgen naar Portugal Beeld © Editie NL

Na een maandenlange stop ging vanmorgen de eerste vlucht met reizigers van Sunweb vanuit Nederland naar het Portugese Faro. Verslaggever Gerben Kamphorst reserveerde een plekje om te zien hoe het eraan toeging.

Gerben was vanmorgen één van de passagiers aan boord van de eerste vlucht naar Faro, in het zuiden van Portugal. "Het was best druk in het vliegtuig", vertelt hij. "Ik merkte dat iedereen het spannend vond. Voor de stewardessen van Transavia was het echt weer even wennen."

Mondkapje

Vanaf het moment dat het druk werd bij de gate moest iedereen een mondkapje op. "Die mocht de hele vlucht niet meer af. Dat was flink benauwend. Veel mensen vonden het ook pijnlijk achter de oren. Tijdens de vlucht was er één rondje eten en drinken. Dat was het enige moment dat we het mondkapje even af mochten zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbazing over drukte op Schiphol: 'Belachelijk'

Van anderhalve meter afstand was in het vliegtuig geen sprake. "Dat kan gewoon niet. In de twee stoelen naast mij zaten mensen die ik niet ken", aldus Gerben. "In de rij naar het toilet moesten we wél anderhalve meter afstand houden van elkaar."

Veilig gevoel

Een van zijn medepassagiers is Roald, die samen met zijn vriendin op vakantie gaat. "Het is apart om mee te maken, de allereerste vlucht. Ik heb wel een veilig gevoel. Iedereen houdt zich goed aan de regels", zegt hij. "Wel voelt het een beetje gek dat we hier geen afstand houden. Maar ach, dat hebben we er wel voor over om op vakantie te kunnen."

Welkomstcomite

Op het vliegveld in Faro werden de passagiers feestelijk ontvangen. "Er stond een heel welkomstcomité voor ons klaar", vertelt Gerben. "Inclusief ballonnen, een accordeonist en mensen in Portugese klederdracht. De stemming zat er lekker in."

Gerben moest verplicht een mondkapje dragen tijdens de vlucht Gerben moest verplicht een mondkapje dragen tijdens de vlucht

CEO Mattijs ten Brink deelt dat gevoel. "Het voelt echt weer alsof we voor eerst op schoolreisje gaan. Het is zo spannend en bijzonder dat het weer kan en mag. Ik voel de opwinding echt."

Sunweb doet hard z'n best om alle reizigers op de hoogte te brengen van de maatregelen. "Daar hebben we een hele taak aan. Niet iedereen weet even goed wat er speelt. Dat is iets waar we nog aan werken."

Regels per land

Voor veel landen in Europa geldt: de grenzen voor toeristen zijn open, maar dan wel met extra maatregelen, zoals afstand houden. En elk land heeft zijn eigen regels regeltjes. Zo is het voor iedereen die vliegt naar Frankrijk verplicht om een gezondheidsverklaring te hebben. In Parijs mogen toeristen niet met het openbaar vervoer reizen: dat is alleen bestemd voor werkenden.

Wie naar het Italiaanse eiland Sardinië wil, moet zich twee dagen voor aankomst registreren middels een speciaal formulier. Toeristen die naar Turkije gaan, moeten bij terugkomst in Nederland twee weken in quarantaine.

In Portugal moeten mensen twee meter afstand houden van elkaar. In veel openbare binnenruimtes zijn mondkapjes verplicht, of dat nu een supermarkt, winkel of restaurant is. Alle pretparken zijn gesloten. Musea zijn alleen open voor reserveringen.

Hollands eetcafé

Nu er weer Nederlandse toeristen komen, heeft Hollands Eetcafé Ed & Cis in Albufeira ook onlangs zijn deuren weer geopend. "Tot nu toe zijn er nog niet veel mensen langsgeweest. We staan nu met z'n tweeën en dat blijft nog wel even zo."

Het eetcafé heeft de nodige maatregelen getroffen. "De tafels zijn verder uit elkaar gezet zodat er genoeg afstand gehouden kan worden. Normaal gesproken kunnen we vijftig gasten kwijt, maar dat aantal wordt nu gehalveerd."

Daarnaast moeten gasten bij binnenkomst hun handen desinfecteren en krijgen ze mondkapjes. "Gasten kennen de regels niet, dus we moeten wel politieagentje spelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore