Al 2 keer beboet

Dierenbescherming neemt 33 verwaarloosde huisdieren in beslag

19 juni 2020 11:09 Aangepast: 19 juni 2020 12:57
Beeld © Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft in Rheden 25 konijnen, drie kippen, twee duiven en drie grasparkieten in beslag genomen. De eigenaar had al twee keer eerder een boete gekregen voor de slechte omstandigheden waarin zijn dieren leven. 'Wie niet luisteren wil, raakt zijn dieren kwijt', aldus de Dierenbescherming.

Bij een eerdere controle bleek dat er vijf konijnen aanwezig waren die in veel te kleine hokken zonder bodembedekking zaten en geen water tot hun beschikking hadden. De Dierenbescherming legde maatregelen op, maar die bleken niet te helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baasje weigert dieet voor te dikke labrador: diereninspectie neemt hond in beslag

"Bij een tweede controle zaten er veel meer dieren: konijnen, kippen, duiven en grasparkieten. Alle dieren waren te klein gehuisvest, veel dieren zaten zonder vers drinkwater en geschikt voer, en er was weer geen bodembedekking", schrijft de Dierenbescherming. De konijnen zaten op de tralies van hun kooi. "Dit is heel pijnlijk voor de dieren en de kans op wondjes aan de poten is groot."

Afgelopen dinsdag bleek dat de eigenaar niets had geleerd van alle controles en boetes. "De leefomstandigheden van de dieren waren zelfs nog verder verslechterd. Zowel de verblijven van de dieren als de dieren zelf waren smerig en zaten onder de urine en ontlasting."

Ziektes 

Volgens de organisaties kan dat vooral met warm weer leiden tot ziektes. "Bij konijnen is de kans groot op Myiasis, waarbij larven van vliegen in de uitwerpselen worden afgezet. Deze larven vreten de dieren aan, vooral rond de anus. Dit is levensgevaarlijk voor een getroffen konijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwaarloosde hond met extreem dikke vacht onherkenbaar na knipbeurt

Alle dieren zijn in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres waar ze verzorgd worden. "Alle kosten worden op de eigenaar verhaald en de dierenpolitie maakt proces-verbaal op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore