Verbod op mentholsigaretten

Oud-mentholrokers overgestapt op ander soort: 'Smaakt exact hetzelfde'

22 juni 2020 16:15 Aangepast: 22 juni 2020 18:45
Jennifer rookt sinds kort 'holle' sigaretten die ze vult met mentholfilters Beeld © Editie NL / ANP

Sinds 20 mei zijn mentholsigaretten verboden in de Europese Unie. Flink balen voor Jennifer van de Craats, want zij is verslaafd en lust geen andere sigarettensmaken. Maar al snel kwam ze erachter dat er gewoon een vergelijkbaar soort op de markt is. En met haar nog veel andere rokers.

Jennifer dacht dat ze definitief afscheid moest nemen van haar sigaretten, maar het liep anders. Haar oude vertrouwde mentholsigaretten mogen dan niet meer verkocht worden; er blijkt een variant op de markt die hetzelfde smaakt.

Holle binnenkant

De Elixyr is een sigaret met een holle binnenkant waar diverse filters ingeschoven kunnen worden. Bijvoorbeeld met mentholsmaak. "Ze zijn iets dikker maar smaken verder exact zoals de oude sigaretten", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret

De Ermeloër doet er ook nog eens langer mee. "Ik denk dat ik per sigaret wel twee tot drie hijsjes extra kan nemen. Voor mij perfect, want ik ben een horecaroker. Een sigaret is er bij mij zo doorheen", lacht Jennifer.

Het vullen van de sigaretten doet ze altijd thuis, als niemand haar ziet. "Ik ga dat niet op het terras zitten doen. Het kost wat voorbereidingstijd, maar dat geeft niet. Het is chill dat het kan."

Populair

Ze is niet de enige die de sigaret heeft ontdekt. "Elke woensdag -  de dag dat ze binnenkomen bij de Primera - zijn ze stijf uitverkocht. Ik hoor om me heen dat iedereen is overgestapt. Dat verbod slaat dus nergens op."

Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut bevestigt dat er meer mensen zijn die gebruikmaken van deze truc om toch sigaretten met mentholsmaak te kunnen roken. "Het is een maas in de wet. De tabaksindustrie maakt daar heel dankbaar gebruik van", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU neemt e-sigaret en mentholsmaak in vizier

Naast de vulbare sigaret zijn er meer voorbeelden. "Er zijn ook inlegvelletjes die je in je sigarettenpakje stopt zodat de sigaretten naar menthol gaan smaken", aldus Croes.

Kwalijk

Een kwalijke zaak, vindt ze. "De overheid doet er van alles aan om roken minder aantrekkelijk te maken, maar dit soort acties ondermijnt dat. Voor de tabaksindustrie is het een businessmodel. Die denkt totaal niet in het belang van de Nederlandse volksgezondheid."

Balen

Jennifer baalt stiekem wel dat ze nu nog steeds rookt. "Ik was blij dat ik gedwongen werd om te stoppen. Ik wil dat al jaren. Dit was het duwtje dat ik nodig had. Eindelijk zou ik nu echt gaan sparen. Dus ja, stiekem hoop ik dat dit soort ook ooit verboden wordt. Dan stop ik echt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore