Rijbewijs kwijt

Door Dumpert op de bon: 'We delen niet alles met de politie'

18 juni 2020 16:18 Aangepast: 18 juni 2020 17:42
Deze bestuurder werd gepakt Beeld © Dumpert

Een 29-jarige man uit Eindhoven is zijn rijbewijs kwijtgeraakt nadat beelden van zijn roekeloze rijgedrag op Dumpert verschenen. De beelden waren reden voor de politie om een onderzoek in te stellen. Is iedereen met een dashcam nu een flitspaal?

Op de beelden, gemaakt met de dashcam van een andere auto, is te zien dat de automobilist het niet zo nauw neemt met de regels. Zo rijdt hij met hoge snelheid over de vluchtstrook en rijdt hij tussen twee auto's door op een tweebaansweg, ook wel tripleren genoemd.

Rijbewijs kwijt

Na het zien van de beelden, besloot de politie een onderzoek in te stellen. De verdachte heeft zijn rijbewijs moeten inleveren. Later die dag werd hij betrapt toen hij op een brommer reed met een lachgasballon in zijn hand. Hij moet nu voorkomen voor de rechter.

"De politie benadert ons soms als er beelden op Dumpert staan", vertelt René van Leeuwen van Dumpert. "Dat gebeurt ook weleens met vechtpartijen bijvoorbeeld. Dan willen ze weten wie het filmpje heeft geüpload. Soms geven we die info, maar niet altijd. Dan sturen ze soms een dwangbevel en dan moeten we wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie vervolgt automobilist na dashcambeelden op Dumpert

Ernstige zaken

Toch is het volgens verkeersjurist Bert Kabel niet zo dat elke dashcam meteen een soort flitspaal is. "Je ziet het bij ernstige verkeersovertredingen, die een hoop beroering geven. Het hangt af van de ernst. Het lijkt erop dat ze er alleen achteraan gaan als het heel ernstig is", aldus Kabel. "De politie heeft ook helemaal geen capaciteit om met alle beelden iets te doen."

Aanvullend bewijsmateriaal

Dat beaamt ook de politie. "Het is afhankelijk van wat er in het filmpje te zien is. En op basis van beelden alleen, kunnen we niets doen. Er is ook aanvullend bewijsmateriaal nodig", aldus een woordvoerder. "We vonden deze overtreding van zo'n danige aard dat we er iets mee gedaan hebben. De film was authentiek en er waren getuigenverklaringen bij. Dat gebeurt niet altijd, je moet kunnen aantonen dat beelden authentiek zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore