Ga naar de inhoud
The Last of Us 2

Games emanciperen: populair spel krijgt lesbisch hoofdpersonage

Hoofdpersonge Ellie is lesbisch Beeld © PlayStation

Heteromannen met spieren als staalkabels, vrouwen met gigantische borsten. Lange tijd bestonden de hoofdpersonages in games uit stereotypen. Maar die tijd is voorbij, bewijst onder andere de release van het spel The Last of Us Part 2.

Steeds meer games gaan op het gebied van emancipatie mee met de tijd. Zo ook The Last of Us 2, een spel van Sony dat vandaag in de verkoop gaat. Het eerste deel, dat in 2013 uitkwam, was megapopulair. Het spel speelt zich af in een vervallen land dat heeft geleden onder een vreselijke pandemie waarbij getroffenen zombies worden.

Lesbisch

In het tweede deel is afscheid genomen van de oude stereotypes. De hoofdpersoon van The Last of Us 2 is Ellie, een vrouw met een lesbische relatie. "Ze is enorm badass. Ze is ook wat ouder dan in de eerste game. Heel tof dat ze haar nu het hoofdpersonage maken", vindt actrice en gamevideopresentator Carré Albers.

Bol.com
Lees ook:
Bol.com blundert: hitgame The Last of Us 2 te vroeg naar klanten

Ze vindt het een goede zet van Sony. "Ik heb altijd al gevonden dat er toffe female characters waren in games. Maar de vrouwen werden wel altijd heel seksueel weggezet. Met croptops, dikke tieten, korte broekjes en een platte buik."

Niet helemaal nieuw

Lesbische en biseksuele zijn volgens gamejournalist Len Maessen niet helemaal nieuw in de gamewereld. "Maar eerst was dat altijd met een slag om de arm. Bijvoorbeeld in games waar even ergens op een stukje papier staat ‘oh, trouwens, je hoofdpersonage had een vriendin’."

Bij The Last of Us 2, dat Maessen al voor publicatie heeft gespeeld, is dat wel anders. "Wat computerspelontwikkelaar Naughty Dog hier gedaan heeft, is het onmogelijk maken om om de seksualiteit van Ellie en Dina heen te komen. Tegelijkertijd zijn ze organisch deel van het verhaal gemaakt. Het is geen big deal, maar slechts een onderdeel van hen als persoon."

Maessen is zelf queer en weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat gamers zichzelf met een game kunnen identificeren. "Ik was tien jaar geleden gestopt met gamen. Tot er twee gameseries uitkwamen waarin je zowel het geslacht als de seksualiteit van je hoofdpersonage zelf mocht uitzoeken. Dat was voor mij revolutionair: ik kon opeens verhalen ervaren die veel dichter bij mij stonden, die me ook persoonlijk raakten."

Trend

Volgens gamejournalist Jan Meijroos is er sprake van een trend. "Game-ontwikkelaars worden inclusiever. Ze voelen de tijdsgeest beter aan. We zien meer games met vrouwen in de hoofdrol", zegt hij tegen Editie NL.

Dit
Lees ook:
Dit is er allemaal nieuw in Fortnite seizoen 3

The Last of Us 2 is dus geen uitzondering. "Tomb Raider heeft ook een reboot gehad. En Guerrilla Games doet mee met Horizon Zero Dawn. Het vrouwelijke personage daarin, Aloy, is een aansprekend, moedig personage. Zonder dat het gaat over dat ze vrouw is."

"Er worden nog steeds games gemaakt waarin vrouwenpersonages met cup E ronddartelen in strakke truitjes, maar het voert niet meer de boventoon. Je ziet nu ook dat hoofdpersonages vrouw zijn en een vriendin hebben. Dat was een groot moment voor de gamewereld", aldus Meijroos.

Tegengeluid

Niet iedereen is daar blij mee, weet de gamejournalist. "Er zijn mensen die vinden dat er geen linkse deugpolitiek in games moet. Er is een groep jonge mannen die vindt dat games een mannending moeten blijven."

PlayStation
Kijk ook:
PlayStation 5 onthuld: is de PS5 mooi of lelijk?

De game-industrie heeft nog een lange weg te gaan, vindt ook gamejournalist Erwin Vogelaar, die voor een vaste rubriek op Gamer.nl schrijft over seksualiteit in videogames. "Dat een van de grootste games van het jaar een queer hoofdpersonage heeft is een nieuwe mijlpaal."

Negatieve reacties

Toch is het ook een gewaagde stap, vindt hij. "Elke keer als een gamebedrijf iets doet voor de lhbtq+-gemeenschap, kunnen ze een stortvloed aan negatieve reacties verwachten. De eerste trailer voor The Last of Us 2 toonde hoe Ellie een vrouw zoende en gamers waren woedend. Maar gelukkig laten deze bedrijven zich daar niet door tegenhouden."

Bekijk hier de video:

02:09