Ga naar de inhoud
Estafette-demonstratie

Na massaal protest nu eenzame demonstrant op Dam: 'Zolang het nodig is'

Een demonstrant op de dam Beeld © EditieNL

Na een volle Dam in Amsterdam ruim twee weken geleden, wordt er daar opnieuw gedemonstreerd. Het is echter geen volle bak deze keer. Elke dag van 9 tot 5 staat er een eenzame demonstrant op de Dam. Een estafette-demonstratie, want de demonstranten wisselen elkaar om het uur af.

Duizenden betogers kwamen op 1 juni samen om te demonstreren tegen politiegeweld en tegen racisme. Sinds vorige week vrijdag wordt opnieuw gedemonstreerd op de Dam, maar dan een stuk kleinschaliger.

Dagelijks tussen 9 en 5 uur staat er een demonstrant met een bord met daarop de tekst: 'Zolang er systemisch racisme is, staat hier iemand.' Mensen kunnen zich hiervoor opgeven bij organisator 'zolanghetnodigis'. Het schema is tot 23 juli al helemaal volgeboekt.

Afscheid
Lees ook:
Afscheid van racistische woorden: 'Deze lijst is nooit klaar'

Creatief demonstreren

Deze manier van demonstreren past bij deze tijd, aldus Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflicten aan de VU. "Het is erg creatief. We mogen niet bij elkaar komen, dus een demonstrant is beter", zegt ze. "Dit thema van racisme komt heel erg in golven, op deze manier kun je het publiek eraan blijven herinneren voor de lange termijn."

Of het ook echt effect heeft, is volgens haar moeilijk te zeggen. "Er gebeurt op dit moment zo ontzettend veel op het gebied van demonstreren tegen racisme, dat het moeilijk te zeggen is wat het effect van deze demonstratie zal zijn."

Eén
Lees ook:
Eén deelnemer antiracismeprotest Dam besmet met corona

Variëren

"Ik denk wel dat het geslaagd is in de zin van media-aandacht. Om dat te genereren moet je iets origineels doen. Dat hebben ze zeker gedaan, want ik kende deze manier van demonstreren nog niet", zegt Van Stekelenburg.

"Om media-aandacht vast te houden moet je opereren als een jazzband: je speelt hetzelfde nummer, maar moet variëren om het interessant te houden. Denk aan het vastlijmen van handen aan kerntransporten. Daarnaast heb je ook de klassiekere vormen van demonstreren die tot de verbeelding spreken, zoals blokkades. In Frankrijk doen ze dat nog steeds en het spreek echt tot de verbeelding."

Bekijk hier de video:

02:21