'Een soort vliegtuig'

Crashes met peperdure auto's: 'Het gaat regelmatig fout'

17 juni 2020 16:28
Verslaggever Michiel Sampon maakt vandaag een ritje in een Lamborghini. Beeld © Editie NL

Het Nederlandse sportwagenmerk Donkervoort heeft een lichte en supersnelle sportwagen geproduceerd: de D8 GTO-JD70. Geen enkele auto levert meer G-krachten. Maar zo'n snelle wagen besturen is nog best een uitdaging.

Dave Roelvink leverde maandagnacht maar weer eens het bewijs. Hij reed de Lamborghini van een vriend in de prak in Amsterdam. In februari belandde iemand met een auto van hetzelfde merk in een sloot bij Heemskerk, een paar jaar terug gebruikte een bestuurder van een Ferrari de straten van Arnhem als racecircuit met een crash als gevolg en dj Afrojack reed zijn rode racewagen in 2013 al na een uur in de prak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dave Roelvink verliest macht over stuur en rijdt auto total loss

Maar Lamborhgini's en Ferrari's zijn niets vergelijken met de D8 GTO-JD70. "Als je het gas helemaal indrukt ben je bij wijze van spreken gelijk aan de andere kant van de stad", zegt Denis Donkervoort. "In zeven seconden tik je zo de 200 kilometer per uur aan."

Dure auto huren

De auto is heel licht; hij weegt nog geen 700 kilo. Dat komt mede doordat er geen stuurbekrachtiging of elektronica in zit. Het pareltje heeft wel een behoorlijke prijs: ruim 160.000 euro.

Veel mensen die ervan dromen om in zo'n sportief ding te rijden, kiezen er dan ook voor om er een keer eentje te huren. Gewoon om eens lekker een middagje te scheuren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Als je echt hard wilt rijden, dan is Duitsland een oplossing. De pakkans in Nederland wordt steeds groter en je wordt niet blij van zo'n boete", zegt Dolf Meijers van Meijers Autobedrijf.

'Je kunt niet vol gas geven'

Het bedrijf verhuurt al 25 jaar sportwagens. En ze waarschuwen ook al 25 jaar. "Mensen moeten echt aan de snelheid denken. We sturen ze niet onvoorbereid de weg op. Ze rijden in een hele dure auto."

Volgens Meijers stap je in een soort vliegtuig. "Je kunt bijna niet vol gas geven. Het gaat echt heel erg hard." Bij auto's met een waarde van meer dan 350.000 euro gaat het vaak mis, zegt Meijers. En de schade? "In het geval van Roelvink moet je denken aan tussen de 100.000 en 150.000 euro."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore