Dordrecht werd gisteren opgeschrikt van een plotseling ontstane windhoos. Heftig natuurgeweld dat de laatste tijd steeds vaker opsteekt. Tenminste, zo lijkt het.
"Het lijkt alsof windhozen steeds vaker gezien worden. Wat er vooral aan de hand is, is dat iedereen een mobiele telefoon heeft. Iemand filmt het en vervolgens weet heel Nederland ervan", zegt stormchaser en junior meteoroloog Philippe Schambergen tegen Editie NL.
Windhoos en ondergelopen straten: noodweer in Nederland
Schambergen rijdt vandaag naar het buitenland om te 'jagen' op stormen. Met een maat volgt hij een storm van de Ardennen naar Nederland. Voor windhozen is dit een goede locatie, want in Nederland, Noord-Frankrijk en West-Duitsland komen de meeste windhozen van Europa voor. Dat komt omdat de koude lucht uit het noorden hier de warme lucht uit het zuiden tegenkomt.
Of het er ook veel meer dan vroeger zijn, dat durft Schambergen niet te zeggen. "Er is nog weinig informatie over windhozen in Nederland. Ik wil daar graag onderzoek naar gaan doen."
Drie factoren
Voor een windhoos heb je eigenlijk drie dingen nodig. Warmte en vocht in de lucht, een draaiing in de atmosfeer en iets dat de atmosfeer een schop kan geven waardoor er een bui ontstaat.
"Wat betreft een draaiing in de atmosfeer; als je omhoog gaat draait de wind en neemt deze in sterkte toe. Dat kan ervoor zorgen dat de hele bui gaat ronddraaien en dat een windhoos aan de grond kan komen", licht Schambergen toe.
Het derde punt, de 'schop' die nodig is om een bui te laten ontstaan, kan bijvoorbeeld een koudefront zijn. "Maar het kan ook zijn dat het aan de grond zo warm wordt dat de lucht heel snel opstijgt."
Hoe warmer, hoe meer energie
Toch was het gisteren helemaal niet wild en winderig in de atmosfeer. "Het was extreem rustig", zegt Reinier van den Berg van Buienradar. "Het was daarom best opmerkelijk dat er een windhoos ontstond."

Betekent dit nu dat we de komende jaren meer windhozen kunnen verwachten? "Iedere graad dat het warmer wordt is extra brandstof. Hoe warmer, hoe meer energie in de atmosfeer", vertelt Van den Berg. "Dat zorgt voor grotere hagel, zwaardere wind, meer bliksem en grotere windhozen."
Toch blijft het volgens hem een zeldzaamheid. "Ieder jaar hebben we zo'n vijf tot tien windhozen boven land. Het zou iets meer kunnen worden, maar dan hebben we het over aantallen van tien tot vijftien per jaar."

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.