Populair vak

Steeds meer glazenwassers in Nederland: 'Lage startkosten en veel vrijheid'

16 juni 2020 14:40 Aangepast: 16 juni 2020 18:13
Danny (16) is zijn eigen glazenwasbedrijf gestart Beeld © Editie NL

De populariteit van het beroep glazenwasser neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Nederland zijn er de afgelopen twee jaar ruim 200 glazenwassers bijgekomen. Wat maakt het vak zo aantrekkelijk?

Danny Hooft is pas 16 jaar en nu al freelance glazenwasser. "Sinds februari ben ik zzp'er. Ik heb dus mijn eigen klanten. Hiervoor werkte ik al voor mijn pa", vertelt hij aan Editie NL. Zowel zijn vader als broer zijn glazenwasser. "Ik treed in hun voetsporen. Ooit wil ik het bedrijf van mijn vader overnemen."

Vrijheid

Hij vindt veel dingen leuk aan zijn vak. "De vrijheid, de nieuwe gebouwen die je van dichtbij ziet en de mensen die je ontmoet. Ik vind het ook fijn dat het lekker buiten is. Dat ik de hoogte in moet, hoort erbij. Ik ben niet zo bang aangelegd en doe alles veilig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klamme handjes: glazenwassers vast op 70ste verdieping

Nederland telt op dit moment 2990 glazenwasbedrijven. In 2018 waren dat er 2775. Peter Rietbroek, voorzitter glazenwassers OSB, denkt dat het beroep onder andere populair is omdat de drempel om glazenwasser te worden laag is. "Het beroep heeft lage startkosten. Daarnaast biedt het vak veel vrijheden", zegt hij tegen Editie NL.

Steeds meer glas

En er is steeds meer werk. "Het aantal vierkante meters glas stijgt. Er wordt relatief veel gebouwd en ook met veel glas. Kijk maar naar de kantoren. Veel architecten houden van licht en dan komt glas mooi uit. Dus glazenwassers zijn nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore