Natuurlijke bestrijding

Eikenprocessierups bestrijden? Hang een vleermuizenkastje in je tuin

17 juni 2020 10:40 Aangepast: 17 juni 2020 14:08
Rudy van Landschapsbeheer Flevoland met achter hem een vleermuizenkastje Beeld © Editie NL

Er is een nieuw middel dat gebruikt wordt in de strijd tegen de eikenprocessierups: vleermuizenkastjes. Want hoe meer vleermuizen, hoe beter de overlast van de rups teruggedrongen kan worden.

Vleermuizen kunnen helpen de rups te bestrijden. Zij eten de eikenprocessievlinders, waardoor die niet de kans krijgen om eitjes te leggen. Dat resulteert uiteindelijk in minder rupsen. Normaal gesproken legt een vlinder maar liefst 250 tot 300 eitjes.

Zo ziet een vleermuizenkast eruit Zo ziet een vleermuizenkast eruit

Landschapsbeheer Flevoland raadt de kastjes aan. "We zijn voorstander van een natuurlijke bestrijding", zegt projectmedewerker Rudy Brummelman tegen Editie NL.

Makkelijk

De stichting biedt simpele kasten aan tegen de kostprijs, zodat je ze in je eigen achtertuin kan plaatsen. "We willen dat iedereen makkelijk zo'n kastje kan ophangen. Ze zijn ook simpel zelf te timmeren. Je kunt ze het best ongeveer op drie meter hoogte ophangen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag je doen in de strijd tegen de eikenprocessierups?

De vleermuiskastjes zijn niet nieuw. "Maar het is voor het eerst dat we ze gebruiken in de strijd tegen de eikenprocessierups."

Rotterdam

In het Kralingse Bos in Rotterdam zijn vorig jaar al vleermuizenkastjes opgehangen om de overlast van de rups terug te dringen. "Het is nog te snel om al resultaten te zien", vertelt communicatieadviseur Kitty van Suchtelen van de gemeente Rotterdam aan Editie NL.

"Naast de vleermuizenkastjes hebben we ook koolmezenkastjes opgehangen en maken we gebruik van planten om het evenwicht te herstellen. Dat duurt jaren. Het bestrijden van de rups gebeurt dus door een combinatie van factoren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore