24 seconden per sessie

Basisschool heeft 'handenwasstraat': 'Klas is in 1 minuut klaar'

16 juni 2020 12:57 Aangepast: 17 juni 2020 08:23
Beeld © CBS Smitshoek

Hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen gezond en schoon blijven in tijden van corona, zonder dat er uren per dag verloren gaan aan handen wassen? CBS Smitshoek in Barendrecht heeft daar iets op bedacht: de handenwasstraat.

"Er zitten hier in totaal 1100 kinderen op school. Die zitten verdeeld over het gebouw en steeds met vier groepen in hetzelfde deel. Per deel zijn er twee toiletunits met maar één kraantje", zegt directeur Marieke Zijderveld tegen Editie NL. 

"In de medezeggenschapsraad hebben we de hygiëne uitgebreid besproken, want kinderen moeten zo vaak hun handen wassen dat er nauwelijks meer tijd was om les te geven."

24 seconden

Een van de ouders had online een foto van een schoonmaaksysteem gevonden. "Met die afbeelding zijn we uiteindelijk naar Hart4Solar gegaan, waar ze de handenwasstraat voor ons konden maken."

Het eindresultaat is een drie meter lange buis met aan beide kanten openingen. "In de buis zit een soort tuinslang met allemaal kleine kraantjes. Die slang zit verbonden aan een knop die, als je erop drukt, 24 seconden water laat stromen. Voor de leerlingen is het dus duidelijk hoe lang ze hun handen moeten wassen en het is waterbesparend."

'Een blijvertje'

Voorheen gebruikte de school handgel om iedereen te desinfecteren. "Maar dat kostte echt te veel tijd. Nu is een klas binnen één minuut helemaal schoon. Dit is zo handig, het is een blijvertje", lacht de directeur trots.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore