Ga naar de inhoud
Opmerkelijk

NS: 'Koffie drinken? Kort afzetten mondkapje is toegestaan'

Archieffoto. Beeld © ANP

Het is toegestaan om in de trein kort je mondkapje af te zetten als je iets wilt eten of drinken. De NS benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger.

"De mondkapjesplicht is een regel van de Rijksoverheid. Reizigers worden natuurlijk verzocht het mondkapje zo veel mogelijk op te houden en bij voorkeur te eten en drinken voor of na de reis. Maar als je snel iets wil nuttigen, dan kan dat", zegt een woordvoerder van de NS tegen Editie NL. 

Mondkapjes
Lees ook:
Mondkapjes in de trein | Eerste 1,5 meter-congres | Ultimatum Tata Steel

Volgens de woordvoerder is het verbieden en het handhaven van de coronamaatregelen nooit het doel. "De verantwoordelijk ligt zo veel mogelijk bij mensen zelf. Het gaat om je gezondheid en die van anderen. Ga er verstandig mee om."

De NS heeft dan ook nog geen boetes uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje. "Afgelopen week werden er in het hele openbaar vervoer maar 25 boetes uitgedeeld. In die gevallen was er altijd meer aan de hand dan alleen het ontbreken van een mondkapje."

Geen mondkapje in bijna lege trein

Ook zouden conducteurs in enkele gevallen hebben omgeroepen dat mensen die alleen in een coupe zitten geen mondkapje hoeven te dragen.

De woordvoerder kan dit niet bevestigen, maar zou de actie wel begrijpen. "Als een conducteur ziet dat-ie in een nagenoeg lege trein rijdt, kan ik me voorstellen dat hij het reizigers zo aangenaam mogelijk wil maken."