Noodklok

Sekswerkers willen weer aan de slag, 'desnoods met glory hole van plexiglas'

12 juni 2020 11:47 Aangepast: 15 juni 2020 12:25
Yvette Luhrs van SekswerkExpertise. Beeld © Editie NL

Sekswerkers zijn het zat. Ze zitten al maanden zonder inkomsten en zijn niet van plan tot 1 september te wachten om weer aan het werk te gaan. Komende week willen ze alweer beginnen. En dat kan volgens hen gewoon volgens de richtlijnen.

"Wij willen 15 juni weer aan het werk en niet tot 1 september wachten. Andere contactberoepen zijn alweer weken aan het werk en wij worden compleet genegeerd", zegt Yvette Luhrs van SekswerkExpertise. Dat is een platform dat zich inzet voor de positieverbetering van sekswerkers. "We voelen ons in de steek gelaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiek roept op om door coronacrisis geraakte sekswerkers te ondersteunen

Drie weken geleden is er een brandbrief gestuurd naar de overheid. "Daarin vroegen we aandacht voor het ontbreken van financiële ondersteuning voor sekswerkers. De meesten komen niet in aanmerking voor ondersteuning of een uitkering. We hebben nog geen reactie gehad."

Protocol

Vandaag hebben sekswerkers, exploitanten en belangengroepen een protocol opgesteld, in de hoop op 15 juni aan de slag te kunnen. Daarin staat onder meer de volgende maatregelen:

  • Er vindt bij sekswerkers, klanten en medewerkers van bordelen een gezondheidscheck plaats, net zoals bij kappers en restaurants;
  • Zowel sekswerker als klant wordt aangeraden een mondkapje te dragen;
  • Sekswerker en klant vermijden elkaars 'vochtige ademzone'. Dat betekent dat er niet gezoend wordt. Bij posities waarin mensen elkaar aankijken, wordt een mondkapje gedragen;
  • Het bedlinnen wordt na iedere klant worden vervangen;
  • gezondheidscheck. net als bij kappers en restaurants. eerst bij jezelf checkt: heb ik klachten? Leef ik met iemand die klachten heeft? Dat geldt voor zowel sekswerker als medewerker bordeel als klanten.
  • Alles wat wordt aangeraakt en waarover wordt geademd moet gedesinfecteerd worden.

Illegaliteit 

Luhrs is bang voor de gevolgen. "Als we niet snel aan het werk mogen zijn er twee opties mogelijk: de ene helft verhongert en de andere helft gaat illegaal werken en riskeert een strafblad. Er moet dus echt iets gebeuren."

Ze denkt dat de overheid onvoldoende beseft dat sekswerkers volgens de RIVM-richtlijnen aan de slag kunnen. "Met een mondkapje, handschoenen, een glory hole van plexiglas of masturberen op afstand. Mogelijkheden genoeg."

'Het is flink balen'

In België zijn deze week de seksclubs weer opengegaan. "Het is gewoon niet eerlijk, mijn klanten zullen nu gewoon de grens overgaan en ik loop nog maanden lang mijn inkomen mis", zegt Jan Siemons, eigenaar van Club Diana in Zundert, tegen Editie NL.

Het erotisch centrum de Wallen ligt er door de coronamaatregelen verlaten bij. Het erotisch centrum de Wallen ligt er door de coronamaatregelen verlaten bij.

"Het is flink balen, maar ik houd me netjes aan de regels. Ik heb me eigenlijk al neergelegd bij de heropening op 1 september." 

'Werken altijd met condooms'

Toch denkt ook hij dat zijn club nu open kan. "Al voor de coronacrisis hielden we ons strikt aan hygiënemaatregelen en werden we daar ook op gecontroleerd. We maken alles grondig schoon en we werken altijd met condooms. De dames kunnen prima met mondkapje en handschoenen werken, als dat nodig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore