Foto met complete familie

Overleden maar toch op familieportret: Dasja maakt schaduwfoto's en schetsen

11 juni 2020 18:18 Aangepast: 12 november 2020 18:43
Een van de schaduwfoto's van Dasja Beeld © Dasja Dijkstra-Zijlstra

De familieportretten die Dasja Dijkstra-Zijlstra maakt, zijn geen standaard kiekjes. De 33-jarige fotograaf uit het Zuid-Hollandse Waarder maakt foto's waar ook overleden kinderen, ouders of opa's en oma's op staan.

Drie jaar geleden is Dasja begonnen met het maken van schaduwfoto's nadat ze van een van haar klanten het verzoek kreeg om op de familiefoto ook een overleden kindje af te beelden. Inmiddels is er zoveel vraag naar dit soort schaduwfotografie dat Dasja er een heel team voor heeft samengesteld.

"In het begin maakte ik alleen silhouetten, die zijn allemaal semi-transparant grijs. Maar tegenwoordig maak ik ook schetsen waar meer details in zichtbaar zijn, zoals kleding of een kettinkje. Het wordt daardoor extra persoonlijk."

Veel kinderen

De meeste schaduwfoto's en schetsen zijn van overleden kindjes. "Veel van hen zijn tijdens of vlak na de geboorte overleden. Maar er zitten er ook oudere kinderen tussen die bijvoorbeeld ziek zijn geworden. Daarnaast maak ik ook schaduwfoto's van vaders, moeders, opa's of oma's die zijn overleden."

Dasja gaat heel perfectionistisch te werk. "Ik wil dat het echt realistisch is. Het kindje moet op de foto doen wat hij in het echt ook gedaan zou hebben. Als iemand een meisje van 2 jaar op een boomstam wil laten zitten, moet daar iemand naast staan. Je zou een 2-jarige dat namelijk nooit alleen laten doen."

Ergonomisch

Ook ergonomisch moet alles kloppen. "Een kindje van 3 kan slecht hurken, dus zo zou ik het kind nooit afbeelden. En een tienermeisje is bijvoorbeeld eerder volgroeid dan een jongen. Met dat soort dingen hou ik rekening. Ik pak de statistieken erbij om de gemiddelde bouw en lengte per leeftijd op te zoeken."

Emotioneel

Sommige opdrachten vallen haar zwaar. "Ik plan de schaduwopdrachten expres niet te snel achter elkaar, want dat kan heftig zijn. Vooral als ik een schaduw maak van een kind met de leeftijd van mijn eigen kinderen, komt het dichtbij."

Ze kan daar erg door worden geraakt. "Ik voel ik me zelfs weleens schuldig dat ik wél een gezonde zoon en dochter heb. Dan denk ik: wat ik net heb getekend, zit nu gewoon naast mij op de bank. Dat maakt me extra bewust van het geluk dat ik heb."

Dasja Dasja

Verwerking

Dasja krijgt veel dankbare reacties van haar klanten. "Mensen kunnen zich er echt getroost door voelen. Het helpt ze bij de verwerking of geeft ze een compleet gevoel. Voor sommigen is zo'n foto een manier om aan anderen te laten zien hoe ze zich voelen. Dat is soms makkelijker dan het in woorden zeggen."

Team

Inmiddels krijgt ze opdrachten vanuit het hele land. "Omdat ik niet overal zelf naartoe kan, heb ik een team opgesteld. Negen collega's door heel Nederland helpen me bij het maken van de foto's. Ik overleg met hen wat voor beeld er gemaakt wordt en wat de wensen zijn. Uiteindelijk maak ik de schaduw of schets. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen in het hele land blij maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mensenmassa's op de foto? 'Het is een mythe dat fotografie objectief is'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore