Ga naar de inhoud
Protest tegen racisme

Straatnaambordjes J.P. Coen in Tilburg doorgestreept

De straatnaambordjes zijn doorgestreept Beeld © Nikkie Stoffels

Straatnaambordjes in Tilburg liggen onder vuur. Alle straatnaambordjes in de J.P. Coenstraat in Tilburg bleken vanochtend te zijn doorgestreept, vermoedelijk uit protest tegen racisme en vroeger kolonialisme.

Alle bordjes in de straat in de Tilburgse wijk Armhoefse Akkers werden beklad. De naam J.P. Coen is nauwelijks meer te lezen door de zwarte strepen.

J.P. Coen, ook wel bekend als Jan Pieterszoon Coen, is omstreden om zijn verantwoordelijkheid voor duizenden doden en deportaties in Indonesië in de zeventiende eeuw, toen hij werkte bij de VOC. In 2011 ontstond ook al ophef over een beeld van hem in Hoorn. Aan het standbeeld werd toen een bordje toegevoegd met meer informatie.

Standbeelden

In de anti-racismeprotesten van de laatste tijd moesten in het buitenland vooral omstreden standbeelden het ontgelden. Standbeelden over de hele wereld worden omver getrokken uit protest tegen racisme.

Zo werd in het Engelse Bristol een beeld van een slavenhandelaar van de sokkel getrokken en werd in België een beeld van koning Leopold II beschadigd. Tijdens zijn koningschap werden veel gruweldaden in Congo-Vrijstaat gepleegd. Miljoenen Congolese inwoners, waaronder kinderen, werden verminkt en vermoord.

Omstreden
Lees ook:
Omstreden standbeelden onder vuur: ook bij ons een beeldenstorm?

Actueel dialoog

De gemeente Tilburg laat weten de bekladding niet goed te keuren. "De bordjes worden schoongemaakt. Die zijn belangrijk voor de stad, mensen wonen er en moeten gevonden kunnen worden", aldus een woordvoerder.

Wel vindt de gemeente het een belangrijk onderwerp. "Tilburg wil een inclusieve stad zijn, waar iedereen zich thuis voelt. We zijn daarom continu in gesprek met de stad over onderwerpen, en dit is er één van. Dit is niet direct aanleiding om de straatnaambordjes te vervangen, maar we blijven er wel de dialoog over voeren. Het maakt heel duidelijk dat dat dialoog nog steeds actueel is."