Ga naar de inhoud
Schor

Stemproblemen door corona: 'Alsof ik weer net uit de puberteit kom'

Pascal had na corona stemproblemen Beeld © EditieNL

Logopedisten merken dat veel mensen die het coronavirus hebben gehad, kampen met stemproblemen. Zo ook Pascal, die hier al weken last van heeft. "Het voelt alsof ik weer net uit de puberteit kom", vertelt hij. Wat kun je hieraan doen?

"Mijn vrouw was positief getest op corona en we wonen samen in een huis. Ik kreeg ook allemaal klachten en alle symptomen. Ik heb zo'n vijf weken thuis gezeten", vertelt Pascal aan EditieNL. Inmiddels heeft hij ook al zeven weken last van zijn stem en keel. "Ik kreeg steken in mijn keel en werd hees. Het voelt steeds alsof ik eindelijk volwassen begin te worden, alsof ik weer net uit de puberteit komt."

"Ik ben gisteren naar de huisarts geweest, maar volgens hem waren er geen ontstekingen te zien, dus dan loop je toch zonder oplossing de deur weer uit. Als het langer aanhoudt, ga ik zeker verder kijken."

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar reuk- en smaakverlies coronapatiënten: 'Ik lustte niks meer'

Stembanden verslechteren

Logopedist Cindy Maes van logopediepraktijk Eindhoven ziet in de praktijk veel mensen zoals Pascal. Ze zijn hees, schor of hebben een brok in de keel nadat ze het coronavirus hebben gehad. "Ook zijn er mensen die moeite hebben met slikken, en dus met eten en drinken", vertelt Maes.

"Veel mensen denken dat de stemproblemen komen doordat de conditie een klap heeft gehad, maar de stembanden kunnen behoorlijk verslechterd zijn door het weinige praten en vele hoesten", legt Maes uit. "Dat kan verbeteren, maar na zes weken moet dat wel echt weg zijn. Anders is het aan te raden naar de huisarts of een logopedist te gaan."

Stem trainen

Er kan namelijk zeker iets aan gedaan worden. "In het begin zal de nadruk op herstellen liggen. Patiënten moeten stemtechnieken aanleren. De stem is eigenlijk net een normale spier die je ook weer moet gaan trainen", zegt de logopedist.

"Ook kunnen we leren hoe je de stem op een gezonde manier kan gebruiken. Niet persen, wat mensen die zich zwak voelen vaak doen, en goed articuleren."

Wat kun je thuis doen?

Last van je stem? Er is een aantal zaken die je zelf kan doen om niet meer pijn te krijgen.

  • Niet schreeuwen, maar ook fluisteren wordt afgeraden
  • Praat niet te gehaast. Je hebt dan geen tijd je stembanden op de juiste manier te gebruiken
  • Niet roken

Bron: KNO-vereniging

Bekijk hier de video

02:09