Ga naar de inhoud
Ook nog drie bijbaantjes

Floris (16) is met tienen en negens geslaagd voor gymnasium: 'Had nog hoger gekund'

Floris is met vlag en wimpel geslaagd Beeld © Editie NL

Floris uit Bodegraven heeft een flinke prestatie neergezet. Hij is niet alleen op zijn zestiende geslaagd voor het gymnasium, maar heeft ook nog een cijferlijst om u tegen te zeggen. En dan hebben we het nog niet eens over zijn drie bijbaantjes…

Vier tienen pronken er op zijn cijferlijst: voor wiskunde B, wiskunde D, natuurkunde en zijn profielwerkstuk. Voor de andere tien vakken – Floris volgde er veertien in plaats van acht – haalde hij allemaal negens.

Te makkelijk

De eerste twee jaar van z'n middelbareschooltijd zat Floris op het Coornhert Gymnasium in Gouda. "Ze wisten daar niet goed wat ze met me aanmoesten", vertelt Floris aan Editie NL. "Ik heb een klas overgeslagen en meerdere vakken versneld gevolgd, maar het bleef te makkelijk."

Klas
Lees ook:
Klas van 2020: een diploma-bus, galafoto's en een uitreiking in het stadion

Daarom hebben zijn ouders een andere school voor hem gezocht: Instituut Blankestijn in Utrecht. "Dat is een particuliere school waar ze me een gepersonaliseerde leerweg konden bieden. Elke klas telt maar vijf à zes leerlingen. Ik ben in het vijfde jaar gestart. Dat jaar mocht ik meteen in een aantal vakken eindexamen doen."

Coronavirus

Dit schooljaar heeft hij zijn andere vakken afgesloten, maar door de coronacrisis heeft hij geen centraal examen kunnen doen. "Daar baal ik van. Voor de meeste vakken had ik nog wel hoger kunnen scoren. Voor Grieks had ik sowieso een tien kunnen halen. En voor scheikunde, economie en natuurkunde waarschijnlijk ook wel."

Of hij ook nog ergens slecht in is? "Niet echt eigenlijk. Ik heb biologie laten vallen, maar dat was omdat ik dat niet zo interessant vind."

Geen
Lees ook:
Geen centraal eindexamen, wel een uitslag: 'Ik kom nu één tiende tekort'

Floris is erg trots op z'n cijferlijst, al vindt hij het wat ongemakkelijk om dat uit te spreken. "Ik ben niet iemand die er de hele tijd over opschept. Natuurlijk ben ik er trots op, maar ik blijf gewoon nuchter."

Vrije tijd

Wie denkt dat Floris al zijn vrije uren besteedt aan studeren, komt bedrogen uit. Hij heeft nog drie bijbanen waar hij druk mee is. "Ik werk op vrijdag en zaterdag bij de plaatselijke slager. Ook help ik m'n vader, die heeft een eigen veehouderij en kaashandel. En ik geef in alle schoolvakken bijles."

Daarnaast heeft hij twee jaar bij een debatteam gezeten en doet hij aan sport. "Ik heb eerst gehockeyd en doe nu aan fitness en hardlopen. Nou, en daarmee is m'n week wel gevuld."

Middelbare
Lees ook:
Middelbare scholen laten ouder bepalen of kind overgaat

In september begint hij aan een dubbele studie. "Ik vond het heel lastig om iets te kiezen. Eerst wilde ik iets doen met Grieks, Latijn en rechten, maar uiteindelijk is het technische wis- en natuurkunde geworden. Het is een dubbele studie, maar ik sluit niet uit dat ik rechten of Latijn en Grieks er nog naast ga doen."

Droombaan

Wat Floris uiteindelijk wil worden, weet hij nog niet. "Ik heb niet echt een droombaan in gedachten. Ik vind alles leuk. Geschiedenis en politiek trekken me, ook vanwege het debatteren. Maar het lijkt me ook gaaf om ondernemer te worden, zoals mijn vader."