'Een verdrietige situatie'

Vanaf 15 juni versoepelingen verpleeghuizen: 'Wat als het te laat is?'

09 juni 2020 15:50 Aangepast: 09 juni 2020 18:16
Helene mag haar moeder nu maar een keer per week bezoeken. Beeld © Editie NL

Voor de bewoners van verpleeghuizen en hun familieleden komen er versoepelingen aan. Vanaf 15 juni mag meer dan één bezoeker op visite. Maar dat is niet voor iedereen genoeg: "Ik ben bang dat het te laat is."

De 75-jarige moeder van Helene Kool woont nu bijna een jaar in een verpleeghuis. "Laat ik vooropstellen dat ik niks heb tegen het verzorgingstehuis en de mensen die daar werken. Absoluut niet", zegt ze tegen Editie NL. "Maar", vervolgt Kool, "dit is niet houdbaar. Ik snap niet dat mijn moeder nog vastzit alsof ze een gevangene is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verwacht medio juli meer visite voor bewoner verpleeghuis

De moeder van Helene mag een keer per week bezoek ontvangen. Volgens Helene heeft ze vanwege de ziekte van Parkinson meer prikkels nodig. "Wij, de familieleden, zorgen voor die prikkels. Het enige wat ze fijn vindt is als haar man, kinderen en kleinkinderen op bezoek kwamen. Dat is al tien weken niet gebeurd. Het is genoeg geweest."

Liever sterven aan corona dan aan eenzaamheid

Volgens Helene gaat haar moeder snel achteruit. "Ze zegt dat ze liever doodgaat aan corona, dan aan deze eenzaamheid. Mijn hart breekt en ik kan dit niet langer aanzien."

De vrouw zou dan ook graag zien dat er meer maatwerk mogelijk is. "Het zou zo fijn zijn als haar man haar dagelijks kan opzoeken. Hij woont zelfstandig en ziet niemand. Hoe kan hij haar besmetten?"

'Het gaat niet alleen om jouw familielid'

"Het is een heel verdrietige situatie voor alle betrokkenen", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO, tegen Editie NL. "Wij zijn blij dat er versoepelingen aankomen en dat er meer mogelijk is. Er is licht aan het eind van de tunnel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Louise verrast haar moeder (102) met een handpop: 'Ze mag niet eenzaam sterven'

Toch is het volgens de ouderenbond lastig om individueel onderscheid te maken. "Stel, iemand neemt zijn vader mee en die vader raakt besmet. Dan kan het virus ook terechtkomen in het verpleeghuis. Het gaat niet om de gezondheid van alleen jouw familielid, maar ook dat van anderen."

Beschermingsmiddelen

De ANBO vindt daarnaast dat het kabinet niet consistent is in het beleid wie wanneer beschermingsmiddelen moet dragen. "Waarom zijn beschermingsmiddelen in het openbaar vervoer bijvoorbeeld verplicht, maar lopen zorgmedewerkers soms nog onbeschermd rond? Daar moet het kabinet een duidelijke en consistente lijn in trekken."

'Wat als 15 juni te laat is?'

Helene is niet bang dat de versoepelingen tot meer coronagevallen zullen leiden. "De mensen die daar werken, doen ook boodschappen en zien ook mensen. Zij mogen mijn moeder wel aanraken."

Als de situatie niet verandert, voelt ze zich genoodzaakt een advocaat in te schakelen. "Ik ben bezorgd. Ik wil er echt heen. Wat als 15 juni te laat is?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore