Ga naar de inhoud
Apps

Morgen naar kantoor? Eerst een bureau reserveren

Je plekje op kantoor moet je tegenwoordig bij sommige bedrijven reserveren Beeld © Editie NL

Veel bedrijven laten in mondjesmaat weer wat personeel naar kantoor komen. Om te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig zijn, zijn er apps ontwikkeld om een bureau te reserveren.

Spontaan ergens naar binnen wandelen is er in deze tijd niet meer bij. Niet alleen in restaurants en pretparken moet je je plekje reserveren, ook op sommige werkplekken moet je je van tevoren aanmelden om zeker te zijn van een bureau.

Apps

Daar zijn verschillende apps voor ontwikkeld, zoals iBASX en de Covid Desk Planner. Bij het bedrijf Handpicked Agencies wordt de applicatie BeeSafe gebruikt. Van de 150 medewerkers mogen er 75 op kantoor werken. Zij moeten van tevoren hun plek reserveren.

"We doen het voor de veiligheid van het personeel", vertelt HR manager Johan van den Berg aan Editie NL. "Ze moeten zonder angst voor besmettingen kunnen werken."

Thuiswerk
Lees ook:
Thuiswerk nog lang nodig om chaos op spoor en weg te voorkomen

De app regelt dat er niet te veel mensen komen en maakt inzichtelijk hoeveel plekken er al bezet zijn. Zo kan het maximum aantal plekken benut worden.

Als de werknemers op kantoor komen, kunnen ze bij het bureau via een QR-code inchecken. Aan het einde van de dag checken ze weer uit. "Je kunt via de app ook zien hoeveel mensen er in de bedrijfskantine zijn. De bedrijfsleider kan dus alles monitoren", vertelt Van den Berg.

Maartje Wolff, werkgelukdeskundige bij het bedrijf Happy Office, moedigt het aan dat mensen weer naar kantoor gaan. "Mentaal is dat ontzettend belangrijk. Het is goed om weer mensen te zien", zegt ze tegen Editie NL.

Sociale cohesie

"Die kleine gesprekken bij het koffiezetapparaat zorgen voor sociale cohesie", legt Wolff uit. "Je kan je collega's zien en weer non-verbale communicatie opvangen; iets wat via Zoom of Teams erg moeilijk gaat."

Structuur

Naar kantoor gaan brengt volgens Wolff weer structuur in je dagelijkse ritme. "Je moet op tijd opstaan, jezelf netjes aankleden, reizen, et cetera. Die structuur is ook goed voor het werk dat je doet. Het is voor zowel de werknemer als de werkgever goed dat mensen weer komen."

Bekijk de video hier:

02:14