Unieke kans

We bezoeken eigen toeristische plekken: 'Je hebt de kamer van Anne Frank voor jezelf'

09 juni 2020 11:07 Aangepast: 10 juni 2020 10:16
Normaal gesproken worden het Anne Frank Huis en de Zaanse Schans overspoeld door toeristen. Beeld © ANP

Normaal gesproken worden toeristische trekpleisters als het Anne Frank Huis, Giethoorn en de Zaanse Schans overspoeld door buitenlandse toeristen. Maar door de coronacrisis blijft deze groep weg. Dat biedt Nederlanders de kans om eindelijk eens een kijkje te nemen.

Nederlandse toeristische plekken worden weinig bezocht door Nederlanders zelf. Zo is bij het Rijksmuseum 37 procent van de bezoekers Nederlands. In de Keukenhof is dat 20 procent en bij de Zaanse Schans 15 procent. Het Anne Frank Huis trekt nog minder Nederlanders: slechts 10 procent van de bezoekers komt uit ons land.

En dat merken de attracties nu. "Het is rustiger in Giethoorn omdat de buitenlandse toeristen er niet meer zijn", zegt Ronald de Boer, die alle ondernemers in Giethoorn vertegenwoordigt. "Het biedt Nederlanders de kans om op een rustige en veilige manier Giethoorn te ontdekken. De wachtrijen zijn minder lang en door de bootjes kun je altijd anderhalve meter afstand houden."

Maandag, dinsdag en donderdag rustig

Steeds meer Nederlanders weten het Overijsselse dorp dan ook te vinden. "Je ziet dat mensen meer dagtochtjes in eigen land maken. Het was de afgelopen tijd ook erg mooi weer, dat helpt."

Zo druk zal het voorlopig niet worden in Giethoorn. Zo druk zal het voorlopig niet worden in Giethoorn.

"Op zonnige dagen kan het nog steeds wel druk zijn, maar dan met alleen maar Nederlanders. Als je niet van drukte houdt, kom dan op maandag, dinsdag of donderdag."

'Een goed moment'

Ook het Anne Frank Huis, dat normaal gesproken meer door buitenlandse dan door Nederlanders bezocht wordt, zou je nu moeten aandoen. "Het is absoluut een goed moment", zegt Annemarie Bekker van het museum tegen Editie NL.

Grote drukte bij het Anne Frank Huis in 2017. Grote drukte bij het Anne Frank Huis in 2017.

"We zijn twee jaar geleden overgegaan op online tickets, dus rijen waren er al niet meer. Maar Nederlanders grepen vaak mis omdat de kaartjes al uitverkocht waren. Nu is er een kans."

'Nog meer indruk'

Volgens Bekker is dit de perfecte periode om het pand aan de Prinsengracht op een rustige manier te bekijken. "Normaal gesproken hebben we 80 bezoekers per kwartier, nu zijn dat er maar 30. Je hebt het kamertje van Anne praktisch voor jezelf. Nu het zo rustig is maakt het nog meer indruk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore