In de gaten houden

Rosse grutto en kanoet in gevaar door olielek Siberië: trekvogels gezenderd

08 juni 2020 13:05 Aangepast: 08 juni 2020 17:55
De Kanoet loopt mogelijk gevaar Beeld © NIOZ

Ecologen maken zich grote zorgen om trekvogels uit Nederland die de komende periode naar Siberië vliegen. Daar is 20.000 ton dieselolie van een tank in een rivier gelekt. Om de vogels in de gaten te houden zijn er trekvogels zoals kanoeten en rosse grutto's gezenderd.

Trekvogels zoals kanoeten en rosse grutto's vliegen jaarlijks van West-Afrika naar Siberië. Nederland is daarbij een belangrijke stop. "De Waddenzee verbindt Nederland met rest van de wereld", vertelt Jan van Gils, gedragsecoloog van trekvogels bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Zenderen

Vorige week zijn er dertien kanoeten gezenderd en deze week nog eens enkele rosse grutto's. "Van de kanoeten zijn er nu acht onderweg naar Siberië", vertelt Van Gils. Hij denkt dat vooral de kanoeten last zullen hebben van de olieramp. "Die broeden meer aan de kust. De rosse grutto doet dat meer in het binnenland."

Gedragsecoloog Jan van Gils houdt voornamelijk de kanoeten in de gaten Gedragsecoloog Jan van Gils houdt voornamelijk de kanoeten in de gaten

Dankzij de zender kan er in de gaten gehouden worden waar ze zich bevinden en of ze al gebroed hebben. "Als het laatste signaal afkomstig is van hun een na laatste stop – Siberië – weten we dat ze niet verder getrokken zijn en in de olie beland zijn."

Leren van vogels

Het zenderen van vogels gebeurt al jaren, weet Van Gils. "Ze leren ons wat er gebeurt in de wereld en waarschuwen ons voor rampen. Het doel is niet om de vogels tegen te houden, want dat lukt niet. Maar ze kunnen ons wel een verhaal vertellen. Wij kunnen nu zelf niet naar het gebied in verband met corona."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opvang: 'Breng jonge, gezonde vogeltjes niet naar ons'

Trekvogels in Nederland

Jaarlijks vliegen er miljoenen trekvogels van West-Afrika naar Siberië. Dat zijn ganzen, zwanen, eenden en acht soorten steltvogels, waaronder de rosse grutto en de kanoet. Een groot aantal van de twee miljoen steltvogels maakt een tussenstop op de Nederlandse Waddenzee. Eenmaal in Siberië hoppen ze eerst langs de kust, en vervolgens planten ze zich voort in het binnenland. Eind juli doen ze dezelfde route, maar dan omgekeerd. Bron: NIOZ

Ernstig

Als de vogels met olie in aanraking komen loopt dat niet goed af, zegt Gert Polet, Noordpoolexpert van het Wereld Natuur Fonds. "Gasolie is heel giftig dus ze zullen het loodje leggen. Maar ook indirect heeft het impact: als hun voedsel – bijvoorbeeld kreeftjes en kleine schelpjes – doodgaan, hebben de vogels niet genoeg eten", zegt hij tegen Editie NL.

Het Noordpoolgebied is volgens Polet gevoelig voor dit soort lekkages. "Er zijn daar maar weinig diersoorten. Dat betekent dat het ecosysteem heel makkelijk uit evenwicht raakt. Het is maar een handje vol trekvogelsoorten dat erheen gaat. Zo'n ramp heeft dan een enorm domino-effect voor het ecosysteem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore