"Nee kan prima", moeten drie chauffeurs afgelopen week gedacht hebben. Ze werden alle drie van de weg gehaald met een bijzonder grote lading in, op of achter hun auto. Wat zijn de regels?
Maandag werd een chauffeur bij Epe van de weg gehaald omdat hij een ijzeren paal van bijna 9 meter boven op zijn auto had vastgezet. "Dit kan echt niet", schreven de agenten over de lading.
De paal zou alle kanten op hebben bewogen.
En ook gisteren was het weer raak. De Beneluxtunnel bij Rotterdam ging dicht omdat er een te hoge palmboom voor de tunnel stond.
File
"Ik heb best veel hoogtemeldingen meegemaakt", schrijft weginspecteur Richard op Twitter. Maar een palmboom van vijf meter hoog was ook voor hem voor het eerst. Door de hoge boom gingen de hoogtemelders in de tunnel af en werd deze afgesloten waardoor er een file ontstond.
In Alblasserdam werd gisteren ook een auto van de weg gehaald met een heel uitzonderlijke lading. De bestuurder had een compleet zonnescherm in een Renault Scenic gepropt. Het scherm stak aan alle kanten uit. Ook deze automobilist kreeg een proces-verbaal van de politie.
Mag dat?
De bovenstaande gevallen zijn misschien opmerkelijk, maar we komen allemaal wel eens in een situatie waarin je iets moet ophalen wat nét niet past. Wat zijn dan de regels?
"Je moet allereerst kijken of je lading deelbaar of ondeelbaar is", zegt Jos van der Drift, auto-expert van de ANWB. "Is het een kast die je uit elkaar kan halen? Of is het een ijzeren balk die je niet door kan slijpen maar in zijn geheel moet gebruiken? Want voor dat laatste geval zijn de regels wat soepeler."
Niet aan de voorkant uitsteken
Voor beide type ladingen geldt dat het nooit aan de voorkant van je auto uit mag steken. "Want dan wordt het wel heel lastig inschatten hoeveel ruimte je nog hebt, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Je wil niet dat je je voorganger doorboort met je lading."

Omdat de regels complex zijn en per situatie verschillen, benadrukt Van der Drift dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden voor je iets gaat ophalen. "Er mag best veel, soms schrik je ervan wat er allemaal is toegestaan. Maar zoek het van tevoren uit voordat je op weg gaat."
Lading in de auto
"Vergeet ook niet naar de lading in de auto te kijken. Soms zie je ook wel van die volgepropte auto's waarin het zicht geblokkeerd is, en dat mag ook niet. Bovendien wil je natuurlijk voorkomen dat de lading door de voorruit vliegt als je hard moet remmen."
De ANWB heeft alle regels op een rijtje gezet. Zie het kader hieronder.
Deelbare lading
Deelbare lading mag niet meer uitsteken dan:
Achterzijde
- Maximaal 1 meter achter het voertuig of aanhangwagen.
- Niet meer dan maximaal 5 meter vanaf het hart van de achteras.
- Markering van deze lading is niet verplicht.
Voorzijde
Aan de voorzijde mag deelbare lading niet uitsteken.
Breedte
De deelbare lading mag niet breder zijn dan het voertuig zelf en mag dus niet uitsteken.
Ondeelbare lading
Ondeelbare lading mag niet meer uitsteken dan:
Achterzijde
- Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg: maximaal 1 meter achter de auto. Markering van deze lading is niet verplicht.
- Bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg en aanhangwagens: niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. Steekt deze lading meer dan 1 meter uit, dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord.
Voorzijde
- Personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg: maximaal 1 meter voor de auto.
- Bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg: niet meer dan 4,3 meter voor het hart van de voorste as.
- Aanhangwagen: het is niet toegestaan lading aan de voorzijde te laten uitsteken.
Breedte
Inclusief lading mag de breedte meer zijn dan de maximum breedte van het voertuig in onbeladen toestand, maar de totale breedte mag niet meer zijn dan 3 meter. Daarnaast geldt voor driewielige motorrijtuigen van na 31 oktober 1997 en personenauto's dat de ondeelbare lading in de breedte niet meer dan 20 cm mag uitsteken buiten elke zijkant van het voertuig. Markering van deze lading is niet verplicht.
Voor alle andere voertuigen is markering wel verplicht, indien de ondeelbare lading in de breedte meer uit steekt dan 10 centimeter.
Lading markeren
De markering moet bestaan uit een vierkant bord, voorzien van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of retroreflecterend rood zijn, en een breedte hebben van niet minder dan 7 centimeter en niet meer dan 10 centimeter. Uitstekende lading in de breedte mag ook aangegeven worden met een rechthoekig bord. Bij vervoer ’s nachts voert men ten minste één wit licht voor en een rood licht achter.
Baas boven baas
Het kan altijd nog gekker. In 2017 werd in Lelystad een automobilist van de weg gehaald die twee lantaarnpalen bovenop een Renault Twingo had gebonden. De bestuurder bleek ook nog eens geen rijbewijs te hebben en de auto was niet verzekerd.