Coronacrisis

'Laat je huisdier geleidelijk wennen aan de lockdown-versoepelingen'

04 juni 2020 14:21 Aangepast: 05 juni 2020 13:53
Charisa laat haar hond Beer geleidelijk wennen aan de nieuwe situatie Beeld © Editie NL

Niet alleen op mensen, maar ook op dieren heeft de coronacrisis impact. Zijn ze net gewend dat hun baasjes vaker thuis zijn, gaan we allemaal weer de deur uit. Wat voor impact heeft dat op een dier?

Charisa Wittenberg is student en heeft de afgelopen tijd thuis lessen gevolgd. Ze merkt dat haar hond, een shih tzu die luistert naar de naam Beer, er in het begin aan moest wennen dat ze zoveel thuis was. "Hij ging 's ochtends al in de bench of op de deurmat liggen met een blik van: ga maar naar buiten", vertelt ze aan Editie NL. "Hij heeft echt een ritme."

Geleidelijk wennen

Inmiddels is Beer er helemaal eraan gewend dat Charisa de hele dag thuis is. Ze wil hem de komende tijd rustig laten wennen dat ze weer de deur uitgaat. "Ik wil het in kleine stapjes doen: eerst iets vaker en langer boodschappen doen en vervolgens uitbreiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenarts Sonja de Voer: ‘De coronacrisis heeft ook impact op onze huisdieren’

Zo deed ze het ook toen hij nog een puppy was. "Eerst ging ik even een uurtjes weg, daarna een halve dag. Voor je het weet zit-ie weer in z'n oude ritme. Hij vindt het ook altijd heerlijk om z'n eigen dingetjes te doen."

Voorbereiding

Volgens Saskia Arndt, professor dierlijk gedrag, is het goed om dieren op deze manier geleidelijk te laten wennen aan de nieuwe situatie. "Probeer zoveel mogelijk te anticiperen op hoe je leven eruit gaat zien. Bereid de dieren daarop voor", zegt ze tegen Editie NL.

Zo kan het helpen om je hond alvast wat minder uit te laten, als je dat de afgelopen periode vaak deed. "Laat hem ook wat vaker alleen. Ga bijvoorbeeld een uurtje in de tuin of op het balkon zitten. Mogelijk heeft dat echt consequenties. Het kan stress veroorzaken bij de dieren."

Katten juist blij

Elk dier reageert er volgens Arndt weer anders op. "Honden kunnen verlatingsangst ervaren. Vissen zullen daar misschien minder last hebben. En katten zullen juist blij zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken met je huisdier: 'Ze zoeken massaal aandacht'

Arndt doet onderzoek naar het aanpassingsvermogen van dieren in dit soort situaties. Met behulp van enquêtes analyseert ze welke veranderingen mensen tijdens en na de lockdown bij hun huisdieren zien. "We vragen veel van onze dieren. Nu we uit de lockdown gaan, moeten de dieren weer opnieuw wennen aan een nieuwe routine. Sommige dieren hebben ook meer te eten gekregen, en moeten dat weer afbouwen."

Uiteindelijk wil ze met haar onderzoek inzicht krijgen hoe het gesteld is met het aanpassingsvermogen van de dieren. "Op basis daarvan kunnen we beter adviseren."

Advies

Op de website Pettails.nl kunnen mensen op een forum praten over huisdieren en corona. "Zeker ook omtrent gedrag. Via die site geven we regelmatig tips", aldus Arndt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore