Code oranje

Nederlanders boeken weer tickets, wat als er een tweede golf komt?

04 juni 2020 14:10 Aangepast: 05 juni 2020 08:57
Archieffoto. Beeld © ANP

We kunnen binnenkort weer naar verschillende Europese landen op vakantie. Dat bevestigde premier Rutte gisteravond tijdens de persconferentie. Maar Nederlanders in het buitenland zullen niet worden teruggehaald als daar de corona-epidemie weer oplaait. Hoe zit dat precies?

We mogen weer. Dat merkten ze ook bij Vliegtickets.nl. "Gisteravond was er een hele duidelijke piek te zien op onze site. In aantal bezoekers én in aantal boekingen", zegt Sander van Veen, marketingmanager van Vliegtickets.nl, tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'We kunnen deze zomer op vakantie, maar niet zomaar overal'

Vooral naar vakanties in Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije werd veel gezocht. "Naar Frankrijk nog niet, omdat het nog onduidelijk is of het land opengaat."

Geen repatriëringsvlucht 

Maar wat als je straks heerlijk aan de Costa ligt, en er breekt een nieuwe epidemie uit? Dan word je niet opgehaald met een repatriëringsvlucht.

"Repatriëring zit nooit in de dekking vanuit de verzekering, behalve als het gaat om een medische noodsituatie", zegt Oscar van Elferen, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, tegen Editie NL.

'Op de hoogte van het risico'

Toch werden vakantiegangers na de eerste corona-uitbraak wel teruggehaald. "In maart zijn er veel repatriëringsvluchten uitgevoerd, omdat die mensen echt werden overvallen. Nu zijn mensen op de hoogte van het risico, dus moeten ze zelf vervoer regelen zodra het code oranje wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Een land krijgt code oranje zodra er een nieuwe corona-epidemie uitbreekt. "Dan moet je dus zelf zo snel mogelijk naar huis zien te komen komen.

Waar mag je heen? Bekijk her hieronder op de vakantiekaart van RTL Nieuws.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore