Ga naar de inhoud
Onderzoek

'Extra vitamine K kan ernstig ziekbed door coronavirus voorkomen'

In spinazie en ei zit vitamine K Beeld © Getty Images

Coronapatiënten die op de ic terechtkomen of overlijden hebben een heel laag vitamine K-gehalte. Dat hebben artsen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ontdekt. En dat is geen toeval, want deze vitamine is belangrijk voor gezonde bloedvaten en longen. Volgens de onderzoekers zou een hoog vitamine K-gehalte dus kunnen voorkomen dat je ernstig ziek wordt door het coronavirus.

Er is onderzoek gedaan op ruim 120 patiënten en ruim honderd gezonde mensen. "Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt", zegt longarts Rob Janssen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis tegen Editie NL.

Extra vitamine K zou volgens de onderzoekers mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus kunnen voorkomen. "Want vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en gezonde longen."

Bloedpropje

"Bij besmetting met het coronavirus is bekend dat patiënten last kunnen krijgen van bloedpropjes in de longen", legt hij verder uit. Volgens de arts regelt vitamine K als het ware de stolling van het bloed. Het zorgt ervoor dat bloed kan stollen maar ook dat de stolling kan worden afgeremd. "We gaan nu verder onderzoeken of we coronapatiënten deze vitamine veilig kunnen geven."

Extra vitamine K is namelijk niet voor alle patiënten veilig. "Mensen die bloedverdunners gebruiken bij trombose mogen het absoluut niet nemen."

Nieuw
Lees ook:
Nieuw onderzoek: longen ex-roker herstellen veel beter dan gedacht

K1 en K2

Onze darmen maken de vitamine aan, maar dat is niet genoeg. "Aanvulling door voedsel is noodzakelijk", zegt Suzan Tuinier, vitamine-expert bij Nutrimedia, tegen Editie NL. "Artsen zijn snel geneigd om mensen supplementen te laten slikken, maar het kan zeker ook gewoon door middel van voeding."

Voedingsmiddelen met Vitamine K

Vitamine K1 Vitamine K2
Spinazie Kwark
Boerenkool

Zuurkool

Margarine

Goudse kaas

 

 

bron: Voedingscentrum

Vitamine K wordt opgedeeld in K1 en K2. "De eerste zit onder meer in groene bladgroenten en een beetje in brood. Vitamine K2 wordt door het lichaam beter opgenomen en is daarom belangrijker. Dit zit vooral in gefermenteerde producten zoals kwark en bepaalde kazen."

Meer onderzoek

De onderzoekers willen kijken of risicogroepen, zoals mensen met hart- en vaatziekten, vitamine K moeten gaan slikken. "Om dit soort ellende te voorkomen." 

Van coronapatiënten is nog niet bekend of ze op een veilige manier vitamine K toegediend kunnen krijgen. Dat moet de komende tijd worden onderzocht.

Bekijk hier de video:

02:12