Lichtpuntje

Dag na doodgetrapt veulen nieuwe onager geboren in Wildlands Emmen

02 juni 2020 14:55 Aangepast: 02 juni 2020 15:42
Moeder en kind Beeld © Richard Dekkers, Wildlands

Na regen komt zonneschijn, zo blijkt maar weer uit het laatste nieuws uit dierenpark Wildlands in Emmen. Daar is gisteren een onager geboren. Een dag ervoor werd een ander pasgeboren veulen voor de ogen van tientallen bezoekers doodgetrapt.

Met de pasgeboren Aziatische ezel gaat het erg goed. "Hij stond relatief snel op zijn poten. De dierenverzorgers zijn gisteren langer gebleven om te zien of hij zou gaan drinken bij zijn moeder. Dat is gelukt. Het geslacht weten we nog niet", vertelt persvoorlichter Hanneke Wijshake van Wildlands aan Editie NL.

Doodgetrapt

Het is een lichtpuntje na het ongeluk dat zich een dag eerder in het park afspeelde. "Daar balen we nog steeds flink van. Helaas zijn het nu eenmaal wilde ezels, en die kunnen pittig zijn. Sommige mensen vragen waarom we er niet tussen gesprongen zijn, maar dat kan gewoon niet. De veiligheid van de dierenverzorgers staat voorop."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pasgeboren onager voor ogen publiek Wildlands doodgetrapt

De dieren kunnen volgens Wijshake gevaarlijk zijn. "Ze zijn niet te vergelijken met dwergezels, die je ziet op de kinderboerderij. Het is een heel ander type dier. Onagers zijn heel fel."

Reden van de aanval

Waarom het veulen zondag werd doodgetrapt, is onduidelijk. "Het is hier nooit eerder gebeurd dat een merrie een jong moedwillig aanvalt. Vorig jaar zijn er twee onagers op één dag bevallen met – op de hengst na – de hele groep erbij. Dat ging gewoon goed."

Moeder helpt het nieuwe jong opstaan Moeder helpt het nieuwe jong opstaan

De merrie die het jonge veulen aanviel, heeft zelf meerdere bevallingen achter de rug. Keer op keer werd haar jong doodgeboren. "Hoewel we snel geneigd zijn om er menselijke emoties aan te koppelen, is het te snel om hier conclusies uit te trekken. Maar wie weet speelden er bij haar actie moedergevoelens of frustraties mee."

Apart gezet

Uit voorzorg is de moeder van de nieuwe onager voorafgaand aan de bevalling apart gezet, zodat ze in alle rust kon bevallen. "Omdat het kuddedieren zijn heeft ze wel een maatje bij zich: een van de andere vrouwelijke onagers. Ze blijven voorlopig met z'n drieën, weg van de rest van de groep. Bezoekers kunnen ze al wel bewonderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore