Droogte

Iedereen een waterput in de tuin? 'Ook die is niet onuitputtelijk'

02 juni 2020 11:15 Aangepast: 03 juni 2020 16:27
Dit gezin laat vandaag een waterput aanleggen in de tuin Beeld © Editie NL

Het loopt storm bij bedrijven die waterputten aanleggen. Nu ook dit jaar weer droog is begonnen, kiezen steeds meer mensen voor deze waterbron in de achtertuin. Wat doet het eigenlijk met het grondwaterpeil als iedereen besluit zo'n put te installeren?

"We hebben gekozen voor een waterput omdat de verwachting is dat we nog wel even drogere periodes gaan kennen", zegt Dennis Hiddink, bij wie vandaag een waterput geplaatst wordt. "We waren eigenlijk van plan om in huis wat werkzaamheden uit te voeren, maar door corona dachten we: buiten kan dat op gepaste afstand. Vandaar dat we besloten hebben om een waterput te nemen."

De aanleg van de put De aanleg van de put

Edwin Leuverink legt met zijn bedrijf Tiggelovend-Kok Installatietechniek waterputten aan. Hij merkt dat er op dit moment veel vraag naar is. ''Natuurlijk komt dat door de droogte, dat merkten we vorig jaar ook al", zegt hij tegen Editie NL. "Ook nu wordt er een droge zomer verwacht. Dat, in combinatie met het feit dat mensen vanwege corona thuisblijven, zorgt ervoor dat we het nu veel drukker hebben."

'We houden ieder jaar water over'

Volgens Leuverink kun je met een investering van duizend tot tweeduizend euro jouw tuin sproeien met water uit je eigen waterput. "Je zult dan merken dat de reinigingslasten van het waterschap omlaag gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recorddroogte verhoogt risico op natuurbrand: zo droog is het bij jou

Maar wat als iedereen nu besluit om dat te gaan doen? "In principe houden we ieder jaar water over. In de zomer hebben we een tekort en in de winter een teveel. Het is belangrijk dat we dat water beter benutten", zegt Jan Polman van het waterschap Rijn en IJssel.

'Niet onuitputtelijk'

Nu stroomt vaak een deel van het overschot naar de Noordzee. "Dat is zonde. Dat systeem moeten we vertragen en grondwater is daar goed voor", vertelt Polman. "Daarom moeten we spaarzaam met ons grondwater omgaan. Als je een waterput hebt, besef dan dat ook die bron niet onuitputtelijk is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore