Spotmate

Delftse studenten lanceren sociaal medium waar het eens niet om jezelf draait

01 juni 2020 13:34 Aangepast: 01 juni 2020 17:29
Jan Geleijnse (rechts) is de bedenker van Spotmate Beeld © Editie NL

Je nieuwste outfit, je fantastische vakantie of je zelfgemaakte maaltijd. Op social media draait het vaak om jezelf. Vier Delftse studenten waren daar zo klaar mee dat ze een eigen app in het leven hebben geroepen waarbij het eens om de ander draait: Spotmate.

Het eerste niet-narcistische sociale medium, zo noemen de studenten hun app. Bewerkte selfies en perfecte levens zijn hier uit den boze. Op Spotmate vullen vrienden elkaars profiel aan.

Opscheppen

Stel, je hebt bijvoorbeeld een vriendin die een tof boek schrijft. Op de nieuwe app kun je een spot van haar maken om haar in het zonnetje te zetten. Zo komen ook anderen te weten waar ze aan werkt. "Als je over jezelf zegt hoe geweldig je eigen leven is, komt dat totaal niet oprecht over", vertelt initiatiefnemer Jan Geleijnse aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maak van je kind geen narcist: 'Je hoeft ze niet steeds op een voetstuk te plaatsen'

Hij heeft de app bedacht omdat hij zich ergerde aan het perfecte beeld dat mensen op social media scheppen. "Ik zie alleen nog maar foto's van perfecte mensen die in een paradijs leven. Dat vind ik stom", vertelt hij aan Editie NL.

Realistisch beeld

Het echte leven ziet er volgens hem heel anders uit. "Als ik om me heen kijk zie ik mijn vrienden enorm leuke dingen doen. Die worden niet gepost omdat ze er niet mee bezig zijn en het niet belangrijk vinden. Ze zijn niet bezig met social media, maar met genieten van het moment."

Op zijn app is er juist voor die mensen een plekje in de spotlight. "Op Spotmate ben je actief bezig met wat je vrienden en kennissen doen. Je kijkt naar de ander en maakt dat zichtbaar."

'1 juno'

Vandaag wordt de app gelanceerd. "Nu er weer wat meer opengaat en het leven weer socialer wordt, zijn het vooral de schreeuwlelijken die online de meeste aandacht krijgen. Ik denk daarom dat het een mooi moment is om de mensen die het verdienen in het zonnetje te zetten met deze app."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljuschka wil ook in coronatijd eerlijke foto's op social media

Diederik Broekhuijzen van The Best Social Media vindt het een leuk initiatief. Toch is hij sceptisch. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik al best vaak van dit soort ideeën voorbij heb zien komen", zegt hij tegen Editie NL. "Ik denk dat veel mensen wel weten dat niet alles op social media de exacte realiteit is."

Nieuwe gebruikservaring

Veel van dit soort initiatieven gaan volgens hem mis omdat ze niet vernieuwend zijn. "Als je mensen wilt aansporen om een app te downloaden, moet de gebruikerservaring heel anders zijn dan wat we nu gewend zijn. TikTok doet dat bijvoorbeeld erg goed. Dat is ook een sociaal platform, maar het is heel anders dan Instagram en Facebook."

Als dat niet het geval is, hebben mensen geen zin om het te downloaden. "Er heerst een soort sociale vermoeidheid; mensen gaan niet zomaar iets proberen. Het moet echt anders zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore