Coronaproof naar het park

Blijf binnen je eigen vierkant: in Utrechtse parken zijn coronavakken gemaakt

29 mei 2020 18:07 Aangepast: 29 mei 2020 18:43
Beeld © Editie NL

Het Griftpark en het Julianapark in Utrecht zien er sinds vanmorgen anders uit. De gemeente heeft vakken en cirkels in het gras geplaatst waar mensen in kunnen zitten. Zo wordt de ruimte in het park optimaal benut en is duidelijk wanneer het park vol is.

De vakken zijn een hulpmiddel om de anderhalvemetersamenleving eenvoudiger en effectiever te maken. "Normaal gesproken zitten hier wat mensen en daar wat mensen, meestal kriskras door elkaar. Met deze vakken wordt de ruimte zo effectief mogelijk benut", vertelt persvoorlichter Jacqueline Rabius aan Editie NL.

Van groot tot klein

De vakken hebben verschillende maten. Zo kun je bijvoorbeeld met je partner of gezin kiezen voor een klein vak, maar als je met vrienden bent voor een groter vak. "Ook binnen de vakken kan anderhalve meter afstand gehouden worden. Je kunt dus zelfs met onbekenden in een vak."

Het is overigens niet verboden om buiten de vakken te zitten. "Ze zijn alleen bedoeld als hulpmiddel. De handhavers kunnen mensen op het nut van de vakken wijzen, zodat de afstand behouden wordt. Maar er worden geen boetes uitgedeeld."

In het park is ook ruimte overgehouden voor mensen die niet in een vak willen zitten. "Het moet ook mogelijk zijn voor kinderen om te spelen of bijvoorbeeld om met je frisbee over te gooien", aldus Rabius.

Proef

Vooralsnog zijn de vakken bedoeld als experiment. Als ze succesvol blijken, worden de vierkanten en cirkels ook in andere Utrechtse parken geplaatst.

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore