Kat uit de boom kijken

Restaurants maandag vol? 'Pas drie reserveringen'

29 mei 2020 16:16 Aangepast: 01 juni 2020 08:21
Bij restaurant Du Monde hebben ze pas drie reserveringen binnengekregen. Beeld © Editie NL

Na twee maanden gaan de meeste restaurants in Nederland maandag weer open. Maar het loopt nog niet storm. Koninklijke Horeca Nederland heeft daarom tips gegeven, in de hoop dat meer mensen weer uiteten durven te gaan.

Bij restaurant Du Monde in Amstelveen hadden ze misschien meer boekingen verwacht. "Het valt tegen. We hebben voor maandag nog maar drie tafeltjes staan", zegt eigenaar Rob van der Monde tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse restaurants zetten robots in als obers

"Mensen zijn nog erg afwachtend, dat merk je. Ze kijken de kat uit de boom. We zijn nu nog aan het verbouwen om maandag open te kunnen."

'De drempel wegnemen'

Dat merken ze ook bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Mensen vragen zich af hoe het straks gaat als de restaurants open zijn en wat ze kunnen verwachten. We snappen dat het spannend is", zegt Vivian van der Wielen van KHN.

In de hoop dat toch veel mensen maandag buiten de deur gaan eten, hebben ze de '10 horecageboden' gemaakt. "We willen de drempel om naar een restaurant te gaan wegnemen. Met deze geboden krijgen mensen een indruk van wat ze kunnen verwachten."

Beste maandag van 2020

Toch lijkt 1 juni de beste maandag van 2020 voor horecaondernemingen te worden. "Normaal gesproken is het niet echt een dag om uiteten te gaan. Op basis van de reserveringen die nu al zijn gemaakt, is het een goede dag". zegt Joyce Teune, directeur van reserveringssite The Fork.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen bij politiebonden over heropening horeca

"We zien zeker dat er nog ruimte is, maar ook dat er veel wordt gereserveerd." Dat er veel plekken vrij zijn er volgens haar mee te maken dat mensen zeker willen weten dat de veiligheidsregelingen in acht zijn genomen, maar komt ook doordat de beschikbaarheid is veranderd. "Het is best een ding om je systeem ineens te moeten veranderen naar maximaal dertig mensen."

Last-minute

Tot slot reserveren de meeste Nederlanders 24 uur van te voren. "Dus we gaan er vanuit dat veel mensen last-minute alsnog een tafeltje zullen boeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore