Bekijk de video:

Opvang: 'Breng jonge, gezonde vogeltjes niet naar ons'

28 mei 2020 16:40 Aangepast: 28 mei 2020 16:52
Beeld © Editie NL

Bijna alle kooitjes in het Vogelhospitaal Haarlem zitten vol. En zeker niet met alleen maar zieke of gewonde vogeltjes. De laatste tijd worden er veel pasgeboren diertjes binnengebracht die helemaal niks mankeren.

"Als mensen een klein vogeltje alleen door te tuin zien scharrelen, dan denken ze snel: 'de kat van de buren kan hem pakken' of 'hij is in de steek gelaten door zijn moeder', maar er is vaak niks aan de hand", zegt Wiebe Boomsma van Vogelhospitaal Haarlem tegen Editie NL.

De afgelopen tijd werden er allerlei vogels binnengebracht die hartstikke gezond waren. "We krijgen huismusjes, kwikstaartjes, ekstertjes, kauwtjes, mereltjes, pimpelmeesjes, koolmeesjes. Van alles en nog wat."

'Laat hem zitten'

En dat is niet de bedoeling. "Ze zijn veel beter af bij hun ouders. Die kunnen zo'n diertje veel meer leren. Waar ze eten vinden, wat de gevaren zijn, welke geluiden goed werken."

Als een vogeltje gewond is, dan moet je het altijd langs brengen. "Maar zolang-ie gewoon actief is en rondscharrelt - ook al vliegt hij niet - laat hem dan alsjeblieft zitten."   

Bekijk de video hier:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore