Opvolger van eikenprocessierups?

Bastaardsatijnrups maakt opmars: 'De haren zijn een soort injectienaaldjes'

28 mei 2020 16:00 Aangepast: 28 mei 2020 18:37
De bastaardsatijnrups Beeld © Editie NL

De bastaardsatijnrups rukt op langs de Nederlandse kust. De brandharen van het diertje kunnen jeuk en huidirritatie veroorzaken. Is dit de opvolger van de eikenprocessierups?

Raak de bastaardsatijnrups niet aan, adviseert het Hoogheemraadschap van Delfland. Zij hebben langs de kust waarschuwingsborden geplaatst om mensen te waarschuwen.

Harige vlinder

De bastaardsatijnrups is de voorganger van de bastaardsatijnvlinder, die behoort tot de donsvlinders. "Die heten zo omdat de vlinders zachte haartjes hebben", legt nachtvlinderdeskundige Rob de Vos van Naturalis uit aan Editie NL.

De bastaardsatijnvlinder De bastaardsatijnvlinder

De haartjes van de vlinder zijn niet schadelijk, maar die van de rups kunnen daarentegen wel irriteren. Het zijn namelijk brandharen, net als de eikenprocessierups. "De haren zijn een soort injectienaaldjes. Als ze in aanraking komen met de huid en afbreken, reageert de huid daarop. Dan krijg je bultjes en jeuk."

Nesten

Bastaardsatijnrupsen overwinteren bij elkaar in nesten. "Dat doen ze in struiken en bomen. Ze houden ervan om langs een open ruimte te hangen, bijvoorbeeld bij een loop- of fietspad."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat mag je doen in de strijd tegen de eikenprocessierups?

Deze rups kan volgens De Vos jarenlang weg zijn, maar soms weer massaal opduiken. "Zoals nu, met een zachte winter. Zodra de vlinders weer vliegen, is het weer over. Dan is de overlast voorbij."

Minder ernstig

Toch zijn de brandharen van de 'nieuwe' rups volgens De Vos minder ernstig dan die van de eikenprocessierups. "Lichamelijk heb je meer last van de eikenprocessierups. Ze kunnen zelfs leiden tot blindheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De eikenprocessierups is er weer: hier moet je op letten

Volgens Jan van Rossum, gemeenteraadslid van het CDA in Westland, speelt het probleem al langer. "Drie jaar geleden was het nog erger. Toen was er echt een plaag. Het jaar erna hebben we de nesten weggeknipt. Daarna hadden we er geen last meer van. Maar dit jaar zijn ze terug."

Niet doodtrappen

Hij pleit ervoor om elk jaar rond maart of april een knipactie te houden. "Als de rupsen er eenmaal zijn, is er niets meer aan te doen. Dit jaar is het al te laat. Mensen moeten er nu echt van afblijven. Trap ze niet dood, want de haartjes kunnen in je voet blijven zitten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore