Ga naar de inhoud
Liefde in rook op

Jongeren willen liever geen roker: 'Het is een afknapper'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Veel jongeren hebben liever seks met iemand die niet rookt, dan met een roker. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ook hebben veel tieners liever verkering met iemand die niet rookt, dan met iemand die rookt.

"Het imago van rokers is slechter geworden", verklaart relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven de onderzoeksresultaten. "Vroeger was het hip, woest aantrekkelijk zelfs. Nu is het woest onaantrekkelijk. Dat is iets van de huidige tijd."

Liever seks met niet-roker

En dat blijkt ook uit het onderzoek, waarbij twee leeftijdsgroepen ondervraagd werden. Daaruit kwam dat 66 procent van de jongeren tussen de 16 en 18 jaar liever seks heeft met een niet-roker dan een roker. En van de ondervraagde jongeren tussen de 12 en de 15 jaar zegt 85 procent liever verkering te hebben met iemand die niet rookt dan met iemand die rookt.

Jennifer
Lees ook:
Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret

Afknapper

Niet alleen jongeren hebben liever geen relatie met iemand die rookt. Op veel dating apps kun je rokers uitsluiten in je zoekresultaten. "Dat wordt veel gedaan, we zien dat roken een belangrijk punt is", zegt David Vermeulen van dating app Inner Circle. "Het is met name een afknapper. Er wordt ook echt op geselecteerd."

Dat kan hem weleens in de geur zitten, denkt relatiepsycholoog Van de Ven. "Sommige mensen vallen echt op geuren. De feromonen die je uitscheidt, je geur dus, maken je aantrekkelijker."

Naast
Lees ook:
Naast een roker zitten die niet rookt, kan al schadelijk zijn

'Smerig'

En dan kan een vieze lucht een behoorlijke afknapper zijn, zegt ook seksuologe Nynke Nijman. "Een mooi koppie, en dan een vieze lucht... De houding naar roken is wel echt veranderd, twintig jaar geleden was het nog normaal. Jongeren kijken tegenwoordig anders: het is niet stoer, het is smerig", aldus Nijman.

"Maar je moet er wel rekening mee houden dat als je verliefd wordt en het klikt, het om meer gaat dan om roken", aldus Nijman.

Bekijk hier de video:

02:11