Horeca open

Coronaproof toiletbezoek met stoplicht: 'Zo kom je elkaar niet tegen'

28 mei 2020 12:52 Aangepast: 28 mei 2020 16:47
Het stoplichtsysteem Beeld © EditieNL

Nu de horeca weer opengaat, is na wat drankjes ook een toiletbezoek onvermijdelijk. Hoe doe je dat coronaproof? Een nieuwe Nederlandse uitvinding zou uitkomst kunnen bieden: het wc-stoplicht.

De bedenker van de 'toiletcontrol' is Leo Lubberink, eigenaar van groepsaccommodatie De Steenbergerhoeve in Drenthe. "Ik ben hartstikke blij dat ik maandag weer open kan, maar ik heb er de afgelopen weken over na zitten denken hoe ik dat zo veilig mogelijk kan doen", zegt Lubberink tegen EditieNL.

"In de horeca moeten mensen gewoon vaker naar het toilet, want ze eten en drinken meer. Dat gaat echt een probleem worden, dacht ik. Je gaat elkaar onderweg naar het toilet tegenkomen, het is hier ook niet zo groot, dus dat moet je zien te voorkomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan openbare toiletten: 'Wordt erger na 1 juni'

Toiletbezoek plannen

Met hulp van andere initiatiefnemers realiseerde hij een speciaal stoplicht. Draadloze sensoren registreren de bezetting van het sanitair en geven dat door aan het stoplicht, dat vanuit het restaurant of café goed te zien is. Rood is bezet, bij oranje staat iemand zijn of haar handen te wassen, en groen is vrij.

"Zo kunnen gasten hun toiletbezoek op een goed moment plannen", zegt Lubberink. "Je wilt van tevoren weten of er iemand op het toilet zit, dan kom je elkaar ook niet tegen op de route ernaartoe." Het lampje op het stoplicht brandt iets langer dan het toiletbezoek. "Zo heeft de ventilatie de tijd om de boel schoon te ventileren, want dat is ook belangrijk", aldus Lubberink.

Besmet op toilet?

Het stoplicht kan er dus voor zorgen dat je niemand tegenkomt op weg naar de wc, maar hoeveel risico loop je op het toilet zelf? "Lichaamsvloeistoffen zijn op toiletten in hoge dosis aanwezig. Als iemand corona heeft, is de kans op besmetting daar veel groter", zegt microbioloog Clara Belzer van de Universiteit van Wageningen. "Als je de handdroger, wasbak of doortrekknop aanraakt, kan je het virus heel makkelijk verspreiden. Als je daarna weer je gezicht aanraakt kan je jezelf besmetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelfvoorzienend op de camping: meer chemische toiletten verkocht

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de daadwerkelijke rol van openbare toiletten in de verspreiding van het virus, maar Belzer benadrukt wel dat hygiëne hierin een grote rol speelt. "Als iemand zijn handen ontsmet, dan is het ook weer veilig."

"Als een besmet persoon van een openbaar toilet gebruik maakt, kan hij op die manier extra virusdeeltjes over de ruimte verspreiden. Zulke kleine deeltjes gaan zelfs door drie lagen toiletpapier heen. Daarom moet je je handen echt goed wassen na elk wc-bezoek." En dus niet je gezicht aanraken voor je dat hebt gedaan.

Doorspoelen met de klep dicht

"Een op de vijf mensen heeft bij corona ook last van de darmen. Wij hebben onderzoek gedaan naar het coronavirus in de ontlasting, dat is aangetroffen", zegt Belzer. "Als je toilet doorspoelt, komen er aerosolen vrij waar virusdeeltjes in kunnen zitten. Spoel na de grote boodschap door met de klep dicht, dan zorg je ervoor dat die aeresolen niet vrijkomen."

Al is het advies van de microbioloog om thuis te blijven als je last hebt van je maag of darmen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore