Natte Krat

Deze plantenbak geeft planten zelf water

26 mei 2020 11:52 Aangepast: 26 mei 2020 12:28
Beeld © Daan Barnhoorn

Niks zo veranderlijk als het weer. De ene keer komt het met bakken uit de hemel, de andere keer is het gortdroog. In steden gaat regenwater nauwelijks de grond in en daarom wordt het opvangen van regenwater steeds belangrijker. De 'Natte Krat' moet ervoor zorgen dat planten dit zelf doen.

Het krat bewaart het regenwater waarvan de planten drinken. "Als het hard regent is de stad overbelast. Als we er snel van af willen, dan leiden we het toch naar planten in plaats van naar het riool", dachten de makers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hippe' regenton steeds vaker in onze tuin: 'Buffer voor droge tijden'

Door een regenpijp te onderbreken en er een aftappunt in aan te brengen, moet het regenwater omgeleid worden naar een reservoir, bijvoorbeeld een kliko. Iets boven het waterpeil in de kliko worden planten geplaatst. Een lont onderaan de plantenbak komt in het water te hangen. Die lont trekt het water omhoog.

Overheidsinstanties

Op deze manier is de Natte Krat een natuurlijke manier van wateropvang en een plantenbak die je nooit water hoeft te geven.

De makers roepen vooral overheidsinstanties op om hun plantenbak te plaatsen. Zelf kun je beter een regenton aanschaffen of tegels uit je tuin halen, want de Natte Krat is behoorlijk prijzig: per stuk betaal je er bijna 1200 euro voor.

Bepaalde plantensoorten

En niet alle planten zijn geschikt om in de bak te laten groeien. Onder meer de rozemarijn, de paarse leeuwenbek, ijzerhard en de lavendel zijn dat wel.

"De gekozen planten kunnen tegen een stootje. Een pittige bui of vier weken droogte", aldus de makers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ode aan onkruid: zet je stoepplantjes in de schijnwerpers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore