ZLTO

Hoe kunnen boeren hun schapen beschermen tegen de wolf?

25 mei 2020 15:43 Aangepast: 28 mei 2020 10:38
De aanval is te zien op beelden.

Afgelopen week zijn er in Brabant 58 schapen gedood door een wolf. De provincie stelde daarom netten beschikbaar aan schapenboeren om hun dieren te beschermen. Toch is dit volgens boerenorganisatie ZLTO niet de oplossing.

Dit weekend deelde ZLTO beelden van een bewakingscamera waarop te zien is hoe een wolf op weerloze schapen afloopt en ze doodt. Nu de teller op 58 dode schapen staat, neemt de angst bij boeren toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wolf valt schapen aan in Brabant, vastgelegd door bewakingscamera

Bij schaapherder Bart van Ekkendonk zijn vandaag op de valreep netten geplaatst. "Ik krijg er acht, terwijl ik er eigenlijk dertig nodig zou hebben voor mijn grond -de netten zijn op- maar ik ben al blij met dit aantal", zegt hij tegen Editie NL.

'Een hoop nadelen'

De schapen van Bart grazen in Heusden, een paar kilometer van Hedikhuizen, waar vorige week bijna dertig schapen werden doodgebeten. Nu er netten zijn geplaatst, heeft hij meer rust. 

De schapen van Bart van Ekkendonk. De schapen van Bart van Ekkendonk.

Maar volgens ZLTO zijn de netten niet de oplossing. "Er kleven een hoop nadelen aan. Het is erg arbeidsintensief om ze neer te zetten en ze te onderhouden", zegt Jeannette van de Ven tegen Editie NL.

Gevangen

Daarnaast kunnen de netten niet overal worden geplaatst. "En omdat ze onder stroom staan, zijn ze ook gevaarlijk voor mensen. Wij zouden het liefst zien dat de wolven gevangen worden en uitgezet op plekken in Nederland waar ze minder schade kunnen aanrichten."

Kuddewaakhonden

Schapenboer Mike van der Most importeerde twee jaar geleden kuddewaakhonden. "Kuddewaakhonden kunnen schapen beschermen tegen wolven door naar ze te blaffen en ze aan te vallen als ze in het weiland komen. En vanwege hun witte vacht vallen ze niet op tussen een kudde schapen", zegt hij tegen Editie NL.

Toch ziet ZLTO ook kuddewaakhonden niet als de geschikte oplossing. "Die honden zijn hartstikke agressief. Niet alleen tegen andere dieren, maar ook tegen mensen. Dat is gevaarlijk, omdat Nederland heel dichtbevolkt is. Veel recreanten beseffen niet hoe gevaarlijk die honden kunnen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore