Tijdverdrijf

Nieuwe challenge: wat tekent de ander op jouw rug?

25 mei 2020 14:49 Aangepast: 25 mei 2020 15:09
Beeld © TikTok | agneslantos/whatsupclaire

Het lijkt zo simpel: iemand tekent iets op een papiertje op jouw rug en jij tekent dat na. Nou, zo simpel is het niet, blijkt uit de nieuwe 'doodle challenge'.

Een ijsje, een smiley of een hond. Het zijn allemaal geen ingewikkelde meesterwerken. Toch blijkt het knap lastig om ze puur op het gevoel van een krassende stift op je rug na te tekenen.

De doodle challenge is razendpopulair op TikTok en andere social media en voor velen lijkt het vooral een leuk tijdverdrijf in quarantainetijd. Maar waarom is de challenge zo moeilijk?

'Hoe groter de tekening, hoe lastiger'

"Je moet op je gevoel raden wat de ander tekent. Daar heb je allerlei aparte zenuwen voor nodig. Hoe groter de tekening, hoe lastiger dat wordt", zegt neuropsycholoog Erik Scherder tegen Editie NL.

Je kunt het vergelijken met iemand die met twee vingers je rug aantikt. "Als er een afstand tussen die vingers zit, dan merk je dat nog. Maar zodra ze dichter bij elkaar komen, kunnen je hersenen het onderscheid niet maken en voelt het als één."

Verschillende details

En het lastige is ook nog eens dat je er een geheel van moet maken. “Je kunt niet puur op de tast onderscheid maken tussen verschillende details. Dan raak je de weg kwijt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore