Ga naar de inhoud
BadTimeStories

Via deze dienst kun je live aan de telefoon voorgelezen worden voor het slapengaan

Beeld ter illustratie Beeld © iStock

Een verhaaltje voor het slapengaan: niet alleen kinderen, maar ook volwassenen houden ervan. In het Pinksterweekend start daarom het initiatief BadTimeStories, een dienst waarbij je 's avonds aan de telefoon live voorgelezen kan worden.

Het is een uitkomst voor mensen die zich ongerust, verveeld of eenzaam voelen. Via BadTimeStories kun je persoonlijk voorgelezen worden. Wat de dienst anders maakt dan een luisterboek of podcast, is dat de service live is. Je hangt dus daadwerkelijk met iemand aan de telefoon.

Beeldscherm-moe

Initiatiefnemer Maureen Kamphuis heeft BadTimeStories opgezet om andere Amsterdammers troost en vermaak te bieden in de coronatijd. "Ik merkte dat ik na al dat beeldbellen juist behoefte had aan iets waar geen beeldscherm bij nodig was. Ik stelde me voor dat iemand me zou bellen met een goed verhaal en ik daar lekker naar kon luisteren. Zonder dat ik eerst een app hoef te openen en een verhaal moet selecteren."

Kwart
Lees ook:
Kwart Nederlanders slaapt slecht: 'Ik val met een luisterboek in slaap'

Van tevoren moeten luisteraars een reservering maken, waarbij ze aangeven uit welk genre ze voorgelezen willen worden. "Dat kan bijvoorbeeld een sprookje of oorlogsverhaal zijn, maar ook poëzie. Per persoon wordt er vijftien minuten voorgelezen."

Voorlezers

Yonathan Keren is een van de vier voorlezers. "Ik ben dol op voorlezen", vertelt hij aan Editie NL. "Officieel ben ik zanger en ik heb ook op de theaterschool gezeten. Ik ben het dus wel gewend om bezig te zijn met mijn stem. Ik geef ook stemlessen."

"Het is heel erg intiem om live met iemand aan de telefoon te hangen en diegene voor te lezen", zegt Keren. "Het zou kunnen dat er soms een gesprek ontstaat, maar de focus ligt echt op het voorlezen."

Luisterboeken zijn erg populair, vertelt Vincent Bijlo, ambassadeur van het luisterboek. "Vooral onder jongeren doen ze het goed", vertelt hij. "Het is ook heel gemakkelijk: je kan het overal en op elk moment doen. Het is handsfree. En het werkt heel ontspannend."

Opmars
Lees ook:
Opmars uitlenen e-books en luisterboeken bij bibliotheek

Zelf spreekt Bijlo ook boeken in. "Als je het goed doet, voelt het alsof er iemand naast je zit die je echt voorleest."

Pinksterweekend

Meer weten of zelf een telefoongesprek reserveren? Dat kan via deze site. De voorleessessies zijn op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 mei van 21.00 uur tot 23.30 uur. Naast je gebruikelijke belkosten betaal je niks extra's.

Amsterdam

BadTimeStories is in principe bedoeld voor inwoners van Amsterdam, omdat het wordt gesteund door de gemeente en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. "Maar ik ga niemand weigeren", aldus de initiatiefnemer.

Luisterboeken:
Lees ook:
Luisterboeken: 5 apps om lekker te luisteren

Bekijk hier de vide:

02:11