Ga naar de inhoud
Coronavirus

Hoe besmettelijk is een koor? 'Zingen zit tussen praten en hoesten in'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Zingen in de kerk zit er volgens de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland niet meer in. Als de kerken op 1 juni weer opengaan, mag er niet meer meegezongen worden. Het zingen zou besmettingen in de hand werken.

In Amsterdam werden meer dan honderd leden van het Amsterdams Gemengd Koor ziek en stierven er vier leden aan het coronavirus. In het Gelderse Heerde werd bijna de helft van een mannenkoor ziek en stierven er zes leden. Een ook in Limburg werden twee koren uit Gronsveld en Eijsden hard getroffen door het coronavirus.

 

Zo
Lees ook:
Zo verspreidde het coronavirus zich door Nederland – check jouw gemeente

Inmiddels is er een protocol opgesteld dat de koren moet helpen om weer veilig te kunnen zingen. "Dan gaat het niet alleen om de afstand tussen de zangers zelf, maar om alles daaromheen. Van hoe de leden binnenkomen tot het besluit om geen drank meer te schenken", zegt Daphne Wassink, voorzitter van Koornetwerk Nederland, tegen Editie NL.

Luchtdruppels met virussen

Maar hoe 'gevaarlijk' zijn koren? "Er is zeker een kans op besmetting tijdens het zingen. Dat blijkt uit onderzoek in binnen- en buitenland", zegt Bert Blocken, professor Civil Engineering aan de TU Eindhoven, tegen Editie NL.

Zingen zit eigenlijk tussen praten en hoesten in. "Het gaat om luchtdruppels met virussen. Als je zingt, blaas je die lucht uit. Denk dan maar eens aan een slecht geventileerde ruimte met veel koorleden. De luchtdruppeltjes kunnen zich zo ophopen dat er mensen besmet kunnen raken."

Repetitie via Zoom

Voor veel leden zit er voorlopig niks anders op dan op afstand te repeteren. "Wij doen dat veel via Zoom", zegt Anja van Lierop, koorleider van Het Kleine Akkoord, tegen Editie NL. "Dat is helaas noodzakelijk."

Tóch
Lees ook:
Tóch nog iets: Utrechts koor maakt songfestivalmedley

Aan het online repeteren zitten nadelen. "Er zit vaak een vertraging op de lijn, waardoor samen zingen moeilijk gaat. Wij hebben de partijen daarom opgesplitst en oefenen nu in kleine groepjes. Dat gaat tot nu toe prima. En het is nou eenmaal noodzakelijk."

Omhelzingen

Ondanks het protocol, wacht Koornetwerk Nederland onderzoek van de TU Delft en de TU Eindhoven af. "We weten dat een flink aantal koren hard getroffen is, maar of dat daadwerkelijk door het zingen komt of bijvoorbeeld door omhelzingen of het kopje koffie na afloop, dat moet nog blijken."

Bekijk hier de video:

02:07