Ga naar de inhoud
Coronatest voor kinderen

Kinderen met snotneus mogen weer naar school en kunnen coronatest doen

Anita Pouw en dochter Tess Beeld © Editie NL

Kinderen die al langere tijd een snotneus hebben mogen voortaan gewoon naar de kinderopvang of school. Ouders kunnen een test aanvragen om er zeker van te zijn dat hun kind niet besmet is met het coronavirus.

Volgens de oude richtlijnen van het RIVM moesten snotterende kinderen thuisblijven. Maar zoals iedereen met jonge kinderen weet: snottebellen horen er nu eenmaal bij.

Anita Pouw is er bekend mee. Haar 3-jarige dochter is chronisch verkouden. "Ze staat op de wachtlijst om geholpen te worden, maar vanwege corona is dat nog niet gebeurd", vertelt ze aan Editie NL.

Doktersverklaring

Haar dochter gaat drie dagen per week naar de opvang. "Gelukkig heeft ze een doktersverklaring dus mag ze gewoon komen. Daar ben ik heel blij mee, want ik zou echt niet weten wat ik moest doen als ze telkens geweerd werd van de opvang. Ik heb zelf een drukke baan."

Ook
Lees ook:
Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

Toch heeft ze begrip voor de oude richtlijnen van het RIVM. "Er is zo weinig bekend over hoe kinderen corona doormaken, dus ik snap wel dat het RIVM elk kind met snotneus wil weren. Maar ik denk dat deze nieuwe richtlijn een opluchting is voor veel ouders van kinderen die gewoon vaak een snotneus hebben, of allergisch zijn."

BOinK

Ook Gjalt Jellesma van de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (BOinK) is blij met de aanpassingen. "Als je alle kinderen met snotneus zou moeten weigeren, kan de hele opvang dicht."

Willekeur

Tot nu toe verschilde het volgens Jellesma per opvang hoe streng de medewerkers waren. "Sommige kinderen moesten na een nies of snottebel meteen worden opgehaald. Op ander plekken waren de pedagogisch medewerkers ervan overtuigd dat er een goede reden voor de verkoudheid was, bijvoorbeeld allergie of chronische verkoudheid. Die willekeur is vervelend."

Moeten
Lees ook:
Moeten kinderen straks een mondkapje op in het ov? En baby's?

Bovendien zijn er nu eenmaal veel kinderen die lange periodes snotteren, zegt hij. "Natuurlijk zijn wij van mening dat kinderen die plotseling lopen te snotteren thuis moeten blijven, uit voorzorg. Maar bij een kind dat al weken klachten heeft, is dat onzin."

Test vragen

Jellesma raadt ouders met twijfels aan een coronatest aan te vragen bij de GGD. "Ga niet zelf voor doktertje spelen, maar neem het zekere voor het onzekere als het patroon van de verkoudheidsklachten toch anders is dan normaal. Laat je dan adviseren door mensen die weten hoe het zit."

Vaak verkouden

Huisarts Job Nievaart bevestigt dat kinderen veel vaker een verkoudheid of snotneus hebben dan volwassenen. "Daar zijn verschillende oorzaken voor", zegt hij tegen Editie NL. "Het immuunsysteem is nog niet optimaal dus pikken kinderen op de crèche veel sneller een verkoudsheidsvirus op."

Wat
Lees ook:
Wat als jij (of je kind) last hebt van chronische verkoudheid?

Bovendien nemen kinderen het niet zo nauw met de hygiëne. "Ze stoppen van alles in hun mond en nemen geen afstand van elkaar. Daarnaast zijn de holtes bij kinderen veel kleiner. Als neusslijmvlies een beetje gezwollen is, zit de neus bij een kind meteen al potdicht. Terwijl wij onze neus een keer ophalen en het dan goed is."

Chronische verkoudheid

Als een kind vaak verkouden is hoeft dat overigens niet meteen chronische verkoudheid te zijn, zegt hij. "Dat wordt vaak zo genoemd en het is ook mogelijk, maar het kan net zo goed dat een kind regelmatig een verkoudheidsvirus te pakken heeft. Het stikt van de verkoudheidsvirussen op kinderdagverblijven. Daarom zijn de ouders van kinderen ook vaker ziek dan mensen zonder kinderen."

Bekijk hier de video:

01:46