Ga naar de inhoud
Nog 10 jaar

Niet alleen 5G komt eraan, ook 6G is al in de maak 

In deze speciale kamer wordt aan 6G gewerkt Beeld © EditieNL

Terwijl er door sommige mensen met argusogen gekeken wordt naar de komst van het 5G-netwerk wordt er in Eindhoven al druk gewerkt aan de opvolger. Hoewel het er waarschijnlijk pas over tien jaar is, is 6G nu al in de maak.

Bart Smolders is een van de ontwikkelaars. Hij werkt voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan het nieuwe netwerk. "We werken er al langer aan, vorig jaar hebben we een grote Europese subsidie gekregen om de technologie voor 6G te ontwikkelen", zegt hij tegen EditieNL.  

VodafoneZiggo
Lees ook:
VodafoneZiggo zet als eerste 5G-netwerk in Nederland aan

Dat is een proces van jaren. Smolders denkt dat het netwerk er over ongeveer tien jaar gaat zijn. "Tot nu toe is het steeds zo geweest dat er tussen elke G tien jaar zat. Voor ons ontwikkelaars zit 5G er nu op, voor de rest begint het nu pas."  

Halve seconde

Maar wat is het verschil tussen al die G's? Het zit 'm volgens Smolders vooral in de snelheid van het netwerk. "Bij 3G duurt het weken om een film te downloaden", legt hij uit. "Bij 4G duurt dat één uur, en bij de eerste generatie 5G circa 50 minuten. Vanaf 2025 duurt dat met 5G ongeveer 40 seconden. Bij het 6G-netwerk heb je al binnen een halve seconde een film binnen." 

5G-netwerk
Lees ook:
5G-netwerk in Nederland aan: politie surveilleert extra bij zendmasten

Je kunt je afvragen hoeveel zin het heeft, al die snelheid. Want maakt het heel veel uit of je een film in een minuut of in een halve seconde binnenhaalt? Smolders denkt van wel. "Er komen heel veel toepassingen die nu nog in de maak zijn, waar we nog nooit van gehoord hebben. Of denk aan volledig zelfrijdende auto's, misschien hebben we in de toekomst zelfvliegende drones. Dan heb je 6G toch echt nodig."

Bekijk hier de video:

01:35